Brian May muistelee haastattelussa Freddie Mercurya, paljastaa entisaikojen Queenin uran kohokohdan

Sami Turunen

Queenin Brian May ennätti vierailemaan Ison-Britannian Talkradio-aseman Kevin O’Sullivan Show’ssa kertomassa kuulumisiaan. Puheenaiheeksi nousi luonnollisesti myös vuonna 1991 menehtynyt yhtyetoveri Freddie Mercury, jonka elämäntarinaa kerrattiin pari vuotta sitten Bohemian Rhapsody -elokuvassa. Tuoreesta radiohaastattelusta uutisoi myös Blabbermouth.

Mayltä kysyttiin, millaista Mercuryn kaltaisen keulakuvan kanssa oli esiintyä. Haastavaa ja viihdyttävää, kuului vastaus.

”Hän oli hyvin arvaamaton kaveri, mutta mahtava yhtyetoveri. Hän pystyi hahmottamaan tilan erinomaisesti, mikä on hyvin tärkeää. Jos esiinnyt jonkun kanssa lavalla, sinulla täytyy olla tämän kanssa paitsi musiikillinen yhteys myös fyysistä kemiaa. Teidän täytyy pystyä hahmottamaan, missä tarkalleen ottaen olette ja mihin suuntaan suuntaatte energianne”, May sanoo.

”Freddie osasi tämän loistavasti. Ymmärsimme toisiamme heti alusta asti. Jo silloin, kun hän vasta harjoitteli laulamista, hänellä oli kyky tuoda itsensä esillle, hän osasi saada yhteyden kuulijaan. Ja hän kehitti kykyjään niin pitkälle, että pystyi lopulta hyödyntämään koko lahjakkuuttaan. Hän teki paljon töitä kehityksensä eteen. Hän oli uskomaton, itseoppinut kaveri.”

Haastattelija halusi myös tietää, mikä Mayn mielestä oli Mercury-ajan Queenin uran huipentuma. Vastaus on sama kuin elokuvassakin: vuoden 1985 Live Aid -konsertti.

”Oli outoa elää se uudelleen Bohemian Rhapsodyn myötä. He toistivat konsertin elokuvassa erittäin tarkasti, ja oli selkäpiitä kihelmöivää käydä kohtauksen kuvauksissa. Se toi paljon muistoja mieleen”, May sanoo.

”Emme me ymmärtäneet konsertin aikana, millainen käännekohta siitä tulisi. Me vain tulimme lavalta ajatellen, että sehän meni ihan hyvin. Emme tajunneet, miten suuren vaikutuksen se teki. Se keikkahan tavallaan eläö edelleen, eikö vain?”