Brittitutkimus väittää: metalli- ja goottimusiikkia kuluttavat nuoret ovat muita taipuvaisempia itsetuhoisuuteen

6.4.2018 07:23

Briteistä kuuluu kummia. Manchesterin ja Liverpoolin yliopistojen tutkijat esittävät, että vaihtoehtoisiin alakulttuureihin itsensä luokittelevat nuoret aikuiset ovat muita taipuvaisempia itsetuhoiseen ajatteluun. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa Blabbermouth.

Tutkimus suoritettiin analysoimalla yliopistojen tietokannoista löytyneitä englanninkielisiä alakulttuurien ja itsetuhoisuuden suhdetta käsitteleviä artikkeleita, esseitä ja tutkielmia. Datan perusteella näyttää siltä, että synkeiden alakulttuurien ja itsetuhoisuuden välillä on yhteys.

”Emme nyt sano, että lääkäreiden pitäisi olla huolissaan kaikista, jotka pukeutuvat Metallican t-paitaan. Mutta jos tämän lisäksi näkyy muita huolestuttavia merkkejä, on syytä esittää kysymyksiä”, Manchesterin yliopiston kliininen psykologi Peter Taylor sanoo Blabbermouthin mukaan.

Tutkimustulosten ymmärtäminen vaatii tutkijoiden mukaan laajempaa tulkintaa alakulttuurien ja suuren yleisön välisestä suhteesta. Alakulttuureihin kuuluvilla nuorilla on tavallisesti kokemuksia esimerkiksi vaikeista perhesuhteista ja kiusaamisesta, jotka ovat myös itsetuhoisuutta edistäviä tekijöitä. Osa tutkimusaineistosta kuitenkin viittasi siihen, että alakulttuurien ja itsetuhoisuuden suhde säilyy, vaikka näitä muita tekijöitä ei otettaisi huomioon.

”Emme tiedä tarkkaan, miksi näihin alakulttuureihin kuuluvat ihmiset ovat muita suuremmassa vaarassa. Voi olla, että näiden piiriin kulkeutuu nuoria, jotka ovat kokeneet muita enemmän vastoinkäymisiä. Se ei kuitenkaan selitä asiaa kokonaan”, Liverpoolin yliopiston tutkija Mairead Hughes sanoo.

Lisää luettavaa