Cardiacs-nokkamies kärsinyt jo 10 vuotta harvinaisesta sairaudesta – Hoitokulujen kattamiseksi käynnistettiin joukkorahoituskampanja

Tim Smith yhtyeineen on innoittanut lukuisia yhtyeitä Blurista Radioheadin kautta Faith No Moreen.
10.1.2018 10:36

Brittiläisen kulttiyhtye Cardiacsin laulaja Tim Smith on kärsinyt jo kymmenen vuotta sydämenpysähdyksen aiheuttamasta dystoniasta. Dystonia on harvinainen neurologinen sairaus, jossa lihasten tahdonalaisia liikkeitä säätelevä osa aivoista on häiriintynyt ja aiheuttaa toistuvia, nykiviä liikkeitä sekä mahdollisesti pysyviä virheasentoja. Smithin tapauksessa sairaus on vienyt muusikon puhe- ja liikkumiskyvyn lähes täysin.

”Kuvittele, että ylläsi on ihonmyötäinen kalaverkosta kudottu asu, jonka läpi virtaa toistuvasti sähköpulsseja. Siltä minusta tuntuu silloin, kun en nuku”, Tim Smith kuvailee tilaansa.

Kalliita hoitokuluja on vuosien varrella katettu muun muassa fanien järjestämissä hyväntekeväisyystapahtumissa ja tribuuttilevyjen myynnillä. Nyt kymmenen vuoden jälkeen Smithin hoitokuluja varten on laitettu pystyyn joukkorahoituskampanja. Kampanjan alkuperäinen tavoite oli kerätä 40 000 puntaa akuuttiin tarpeeseen, mutta tuon tavoitteen ylittämisen jälkeen rima on nostettu 100 000 puntaan, jolla Smith saa katettua koko vuoden hoitokulut.

”Timin ystävät ja perhe haluavat ainoastaan, että hän saa mahdollisuuden kuntoutua. Jokainen hänen tilassaan oleva ansaitsee sen mahdollisuuden. Jos hän saisi oikeanlaista hoitoa, hän voisi saada valmiiksi kaikki ne musiikilliset projektit, joiden liekki palaa edelleen kirkkaana hänen sisimmässään”, kampanjasivuilla kerrotaan.

Tim Smith perusti Cardiacs-yhtyeen 1977. Yhtye tunnettiin monipuolisista ja monimutkaisista sävellyksistään ja teatraalisista keikoistaan. Cardiacs on innoittanut lukemattomia muusikoita ja yhtyeitä; muun muassa Blur, Radiohead, Faith No More, Korn, Tool, Napalm Death, Steven Wilson ja Mikael Åkerfeldt ovat nimenneet Tim Smithin ja yhtyeen suureksi vaikuttajaksi.

Lisää luettavaa