Charles Bukowski on ”huonon runouden bukkakea”, sanoo Nick Cave

Cave ei todellakaan ole fani.
20.3.2023 19:47

Nick Cave on pitkään ylläpitänyt Red Hand Files -blogia, jossa tämä vastailee faniensa lähettämiin kysymyksiin, yleensä vieläpä hyvin pitkästi ja syvällisesti. Tuoreimmassa julkaisussa eräs Simon Englannin Lutonista ei kysy mitään, vaan kiittää Cavea ja sanoo tämän olevan ”kuin Bukowski kitaran kanssa”. Tätä vertailua Cave tosin ei ottanut kovin hyvällä vastaan vaan teki harvinaisen selväksi, mitä hän ajattelee tästä yhdysvaltalaisesta runoilijasta ja prosaistista.

”Olen pahoillani Simon, mutta en pidä siitä, että minua verrataan Bukowskiin. Arvostan sitä, että yritit olla ystävällinen ja halusit vain kehua, mutta en todellakaan pidä siitä miehestä. Tämä on fakta, jonka olen tehnyt hyvin selväksi”, Cave vastaa.

”Olisin ollut paljon iloisempi, jos olisit sanonut minun olevan kuin vaikkapa Philip Larkin, Stevie Smith, John Berryman tai Langston Hughes. En tiedä, Simon, en vain pitä Bukowskista. Minun mielestäni Bukowski on ’huonon runouden bukkakea’, hän vain roiskii lastejaan ympäriinsä. En vain pidä hänestä. En yhtään. En sitten hiukkaakaan.”

Tämä ei tosiaan ole ensimmäinen kerta, kun Cave tekee selväksi, mitä ajattelee Bukowskista. Kuten NME huomauttaa, on Cave kommentoinut miehen kirjoituksia Red Hand Files -blogissaan aiemminkin vuonna 2021 sen jälkeen, kun eräs fani oli lukenut Caven Rolling Stone -haastattelun, jossa tämä sanoi, että ihmisten pitäisi lakata lukemasta Bukowskia ja suosittelemasta hänen lukemistaan muille.

”Hän sanoi joskus, että runous on kuin paskalla käymistä: sen haistaa ja huuhtelee pois. Ja että kirjoittamisessa on kyse siitä, että jättää jälkeensä niin paljon lemua kuin mahdollista. Hyvä niin, paitsi että mielestäni hän vertasi kaikkea runoutta siihen, kun hänen olisi pitänyt verrata vain ja ainoastaan omaa runouttaan. Hänen runonsa ovat todellakin kakkaa”, Cave vastasi turkkilaiselle Idilille, joka kummasteli muusikon suhtautumista Bukowskin töihin.

”Elämän ja maailman rakastaja kun olen, minun on vaikea sulattaa hänen viheliäistä näkemystään ihmiskunnasta, erityisesti runoudessa.”

Lisää luettavaa