Dave Mustaine muistelee tapausta, joka oli yksi syy Marty Friedmanin Megadethista eroamiseen – ”Minulle tuli siitä aivan hirveä olo”

Mustaine vierittää välikohtauksen syyn manageriportaansa niskoille.

Dave Mustaine vuonna 2010
Stuart Sevastos, Wikimedia Commons

Megadeth-liideri Dave Mustaine kertoi AXS:n haastattelussa, millä tavalla hänen yhtyeessään päätetään siitä, kuka kitaristeista soittaa minkäkin kitarasoolon. Mustainen mukaan soolo-osuuden taustalla oleva rytmikitarariffi määrittelee, soittaako hän soolon itse vai saako bändin toinen kitaristi (jotka ovat vaihdelleet Megadethissa suht tiuhaan) soolon soitettavakseen. Mustaine nimittäin sanoo olevansa huono soittamaan sooloja liian vaikeiden rytmitysten päälle.

– Olen parempi rytmisoittaja kuin sooloilija. Pidän itseäni ihan pätevänä soolokitaristina, mutta en pysy kärryillä, jos rytmi on liian vaikea – toisin kuin muut kitaristimme. Joten minä otan soitettavakseni vaikeat rytmit ja he saavat sooloilla sen päälle. Jos rytmi on simppelimpi, minä soitan soolon ja toinen kaveri komppaa, Mustaine kuvailee.

Mustainen mukaan homma toimii useimmiten edellä kuvatulla tavalla ja ilman hampaiden kiristelyä. Mutta poikkeukset vahvistavat säännön ja Mustaine muistaa erään välikohtauksen silloisen kitaristin Marty Friedmanin kanssa, joka lopulta muodostui yhdeksi niistä asioista, jotka saivat Friedmanin lähtemään yhtyeestä kokonaan. Välikohtaus sattui vuonna 1999 julkaistun Risk-albumin äänityksissä.

– Hän halusi todella kovasti soittaa Breadline-kappaleen soolon. Ja niin hän soittikin, mutta kun managerimme kuulivat ensimmäisen version, he eivät pitäneet hänen soolostaan. Marty oli jo lähtenyt studiosta pois kokonaan, joten suostuin äänittämään soolon uudelleen. Mutta sillä ehdolla, että managerit kertovat itse Martylle halunneensa toisen soolon, koska tiesin asiasta koituvan ongelmia, Mustaine muistelee.

– Siinä me sitten istuimme studiossa kaikki ja kuuntelimme levyä. Kaikki ovat paikalla ja kuuntelemme into piukkana. Istun siinä lihavana, tyhmänä ja onnellisena, koska luulin Martyn olleen tietoinen, että biisissä ei olekaan hänen sooloaan. Tuli sen biisin vuoro ja sieltä tuleekin minun liidini. Dave Ellefson [basisti] ja minä katsoimme Martya ja kyynelet valuivat hänen poskillaan. Hänelle ei oltukaan kerrottu asiasta!

– Minulle tuli siitä aivan hirveä olo. Nuo ovat niitä pikkuasioita, jotka pistävät koko vitun homman sekaisin eivätkä ihmiset koskaan tiedä näistä jutuista. He vain luulevat, että kaikki oli minun syytäni. Tarkoitan, kyllähän minullakin oli sormeni pelissä, mutta se en ollut minä, joka unohti kertoa hänelle asiasta.