David Bowien, Art Garfunkelin ja Mick Jaggerin elokuvia ohjannut Nicolas Roeg on kuollut

Kulttielokuvistaan tunnettu ohjaaja ehti juuri täyttää 90 vuotta.
26.11.2018 13:09

Brittiläinen elokuvaohjaaja ja kuvaaja Nicolas Roeg menehtyi 23. marraskuuta. Roeg oli täyttänyt 15. elokuuta tasan 90 vuotta. Asian on BBC:lle vahvistanut Roegin poika Nicolas Roeg Jr.

Roeg aloitti uransa elokuvateollisuudessa teenkeittäjänä ja klaffinkäyttäjänä ja eteni edelleen kameramieheksi ja lopulta ohjaajaksi. Hänen ohjausdebyyttinsä oli vuonna 1970 ilmestynyt Performance, jonka pääosissa nähtiin The Rolling Stones -nokkamies Mick Jagger ja James Fox. Kuten monia muitakin Roegin elokuvia, myös Performancea kritisoitiin väkivaltaisuudesta ja sen julkaisua lykättiinkin parilla vuodella.

Jagger ei ollut ainoa muusikkotähti, joita Roeg ohjasi. Hänen ohjaustöihinsä lukeutuvat myös The Man Who Fell To Earth (1976), jossa nähdään David Bowie ensimmäisessä pääroolissaan, sekä Art Garfunkelin tähdittämä Bad Timing (1980). Roegin muihin tunnettuihin ohjaustöihin kuuluvat muun muassa Donald Sutherlandin ja Julie Christien tähdittämä kulttielokuva Don’t Look Now (1973) sekä Insignificance (1985).

Roeg palkittiin elämäntyöstään British Independent Film Awardseissa (1999), Kööpenhaminan kansainvälisillä filmifestivaaleilla (2005), Raindance-filmifestivaaleilla (1999) sekä Transilvanian kansainvälisillä filmifestivaaleilla (2007). Hän on ollut myös ehdolla Cannesin filmifestivaalien korkeimman Palme d’Or -palkinnon saajaksi elokuvillaan Walkabout (1971) ja Insignificance.

Lisää luettavaa