”Dude looks like a lady!” – Tähtituottaja Desmond Child paljastaa kuinka Aerosmithin hitti syntyi

Aerosmithin ja Desmond Childin yhteistyö ei alkanut ruusuisesti, mutta ensimmäisestä yhdessä tehdystä kappaleesta syntyi jotain elämää suurempaa.

Tuottaja Desmond Child tunnetaan parhaiten työstään Bon Jovin ja Kissin menestysbiisien taustalla, mutta onpa miekkonen ehtinyt tarjoamaan sävelkynäänsä niin Aerosmithille, Alice Cooperille, Cherille kuin myös The Rasmukselle. Satojen hittikappaleiden kultasormi kertoo tuoreessa haastattelussa, kuinka eräs tuttua kuin tutumpi glam-tähti innoitti tarinan Aerosmithin vuoden 1987 Dude (Looks Like A Lady) -klassikkoon.

– Kun olin nauttinut voittoputkea Bon Jovin kanssa, Geffen Recordsin legendaarinen A&R-mies John Kalodner pyysi minua matkustamaan Bostoniin työskentelemään Aerosmithin kanssa. Bändi ei ollut aiemmin tehnyt yhteistyötä ulkopuolisen kirjoittajan kanssa ja minua tyrkytettiin heille levy-yhtiön toimesta, Child muistelee People-lehdessä.

– Joten kävelin tähän valtavaan teollisuushalliin, jossa bändi oli pystyttänyt täysimittaisen lavan mukaan lukien vuoren kokoiset Marshall-vahvistinläjät ja Steven Tylerin tavaramerkkimäisen huiveilla koristellun mikkiständin. Lattialla siististi järjestellyissä riveissä oli yli sata jokaikisen mallista ja väristä kitaraa seisomassa kuin sotilaat, hittimaakari tarinoi.

Ensimmäisenä bändin tukikohdalla Childia vastaan tuli kitaristi Joe Perry. Bändi soitatti tuottajalle takaperin käännettyä kitaranauhoitusta ja Steven Tyler lauloi päälle ”Cruisin’ for the ladies, da-dap da-dap… Cruisin’ for the ladies”. Yhtye kysyikin Childiltä mielipidettä biisitekeleeseensä.

– Ensimmäiset sanat suustani olivat: ”Mielestäni tuo haisee. Se kuulostaa kuin huonolta Van Halenin hylkäämältä biisiltä, jota he eivät pistäisi edes vihollisensa huonoimmalle levylle.” Joe raivostui ja risti kätensä puuskaan, hän näytti kuin olisi ollut valmis pistämään roudarit heittämään minut pihalle, Child kertoo ensimmäisestä mielipiteestään tulevaan klassikkoon.

Child kertoo, että seuraavaksi Steven Tyler hyppäsi tilanteeseen ja paljasti, että oli joskus luullut Mötley Crüen blondia laulajaa Vince Neiliä baarissa naiseksi ja lauloi ”Dude looks like a lady”.

– Innostuin ja sanoin: ”No tuo on hittikappaleen nimi!” Joe aloitti taas puhumisen ja sanoi latteasti: ”Mutta emme tiedä millä tavalla”. Sanoin tietäväni ja puhuin heidät ympäri tarinaan, jossa tavallinen kaveri kävelee baariin ja rakastuu korviaan myöten strippariin, vain huomatakseen myöhemmin, että kyseessä onkin mies. Mutta ei anna sen haitata.

 

Childin mielestä ajatus hittikappaleessa olevan transsukupuolisen hahmon esille tuomisesta positiivisessa valossa oli aikanaan tuore ja vallankumouksellinen. Ihmiset innostuivat laulamaan kappaletta tietämättä mistä se kertoi. Dude (Looks Like A Lady) nosti Aerosmithin takaisin pinnalle pitkäksi aikaa.