Duff McKagan puolustaa Guns N’ Rosesin kohuttuja ja väärinymmärrettyjä biisejä – ”Me olimme aina hyviä jätkiä”

"Kukaan ystävistämme ei olisi koskaan sanonut tyyliin 'Tartu heitä pillusta'".

Guns N’ Rosesin villillä 80-luvulla kirjoittamat kappaleet kuten Back Off Bitch, Used To Love Her ja lyriikat kuten ”Turn around, bitch, I’ve got a use for you” (kappaleessa It’s So Easy) kalskahtavat näin #metoo-liikkeen ja korrektiuden aikakaudella hyvin seksistisiltä ja kyseenalaisilta. Basisti Duff McKagan keskusteli aiheesta soololevynsä tiimoilta Yahoolle annetussa haastattelussa ja tämä myönsi, että ajat ovat todellakin muuttuneet, mutta lisää, että kyseiset biisit on kirjoitettu kieli poskella eivätkä edusta tekijöidensä todellista ajatusmaailmaa.

”Taatusti sellaista Harvey Weinstein -kamaa tapahtui silloinkin, mutta me vihasimme sitä. Jos me näimme sellaista tapahtuvan, emme todellakaan sallineet sitä. Me olimme aina hyviä jätkiä”, McKagan vakuuttaa.

”Kukaan ystävistämme ei olisi koskaan sanonut tyyliin ’Tartu heitä pillusta’ (viitaten Donald Trumpin vuotaneeseen nauhoitukseen vuodelta 2005, toim.huom.), tiedäthän? Kuka oikeasti sanoisi jotain tuollaista? Eikä tarkoitukseni ole olla nyt poliittinen tai mitään – tuollaiset heitot ovat idioottimaisia ja typeriä keneltä tahansa.”

McKagan on erityisen pahoillaan siitä, miten väärinymmärretty varsinkin yhtyeen One In A Million -kappale on. Biisi kun aiheutti jo tuoreeltaan vuonna 1988 kohun, koska se oli kirjoitettu homofobisen ja rasistisen kertojan näkökulmasta.

”Meidän piti esiintyä David Geffenin AIDS-hyväntekeväisyyskonsertissa, mutta se peruttiin [biisin julkaisun jälkeen]. Muistan, kun lentokoneessa afroamerikkalainen lentoemäntä istui viereeni ja kysyi, vihaatteko todella mustia ihmisiä. Olin ihan, että voi vittu… Osa suvustani on afroamerikkalaisia. Slash on puoliksi musta. Mutta ihmiset eivät osanneet laskea tätä yhteen. Toivottavasti nyt sitä osataan tutkia ja nähdä oikein”, McKagan sanoo.

McKagan julkaisee Tenderness-sooloalbuminsa tulevana perjantaina eli 31. toukokuuta.