”Ei tämä mikään mäkihyppykilpailu ole!” – Tampereella on luvassa niin kovat vanhan liiton metallikinkerit, ettei parempaa voisi edes toivoa

16.5.2018 21:14

Mennäänpä 1980-luvun loppupuolelle. Tuolloin muun muassa Stone ja Airdash ilakoivat Metal Massacre -otsikon alla Helsingin Lepakossa, mutta Tampereella ei oltu sitä kuuluisaa Pekkaa pahempia. Tampereella homman nimi oli Speed Metal Party.

Ja nythän onkin suorastaan mahtavaa kertoa, että tarunhohtoinen metallitapahtuma tekee paluun – ainoastaan kolmekymmentä vuotta (!) ensimmäisten keikkojen jälkeen. Tampereen Klubilla 10. elokuuta soittavat alkuperäiset Speed Metal Party -veteraanit Prestige ja Dethrone – ensin mainitun edellisestä esiintymisestä on melkein kymmenen vuotta ja jälkimmäinen palaa estradille ensimmäisen kerran sitten 90-luvun alkupuolen.

Mukana meuhkaavat myös kanadalainen Razor (tsekatkaa orkesterin mainio thrash-purkaus Evil Invaders vaikka täällä), sekä tamperelaiset Menticide ja Dead Samaritan.

Prestigen Jan ”Örkki” Yrlund kertoo tapahtuman taustoista:

– Keikkaidea lähti hiljalleen liikkeelle muun muassa Svart Recordsin julkaisemasta Real Delusions – Finnish Speed & Thrash Metal Explosion 1987–1991 -kokoelmasta… Sen tiimoilta oli ”vanhojen muistelua” ja Stone-kirjaankin tuli tarinoitua. Sitten huomattiin, että ensimmäisestä Speed Metal Partysta tulee nyt kuluneeksi kolmekymmentä vuotta – kuten myös Prestigen ensimmäisestä ja ainoasta demosta. No joo! Lähdettiin virittelemään ideaa hiljalleen…

– Diggasimme aikoinaan Razoria kovasti, mutta bändi ei ikinä käynyt näillä kulmilla. No, ne on tekemässä uutta levyä, ja hommasivat mut tekemään kansitaiteet tulevalle albumille. Kysäisin sitten Davelta (Carlo, kitara), että huvittaisiko tulla soittamaan, kun ette ole ikinä Suomessa käyneet. Kyllähän heitä huvitti ja Speed Metal Party sai konkreettisen sysäyksen eteenpäin. Sen jälkeen otin Klubiin yhteyttä ja homma oli kohta sovittu.

– Dethronesta en uskaltanut edes haaveilla, mutta Menticide oli vahvasti mielessä – vaikka hekin soittivat edellisen keikkansa vuonna 1992. Olen heidän basistinsa Peeron kanssa tekemisissä työkuvioiden puolesta, ja hän puhui sitten muut Menticiden jäsenet ”ympäri”. Aivan mahtava homma.

– Mutta niin, palataan Dethroneen. Vietin erään pitkähkön ehtoon Nikon (Airaksinen, laulaja-kitaristi) kanssa ja illan päätteeksi olin havaitsevinani hänen kasvoillaan sellaista virnettä, että jotakin saattaa tapahtua. Kohta he jo menivät kokeilemaan muutamaa biisiä, ja homma alkoi olla pian selvä. Älyttömän hienoa: Speed Metal Party ja Dethrone kuuluvat ehdottomasti yhteen.

– Lopuksi etsittiin vielä sopivaa avausyhtyettä, joka sopisi old school -teemaan, ja Honkasen Jannen Dead Samaritan on juuri sellainen porukka. Siinä on vanhan liiton poljentoa ja hyvää jyrää!

Entä millaisia muistoja löytyy vanhoista Speed Metal Partyista?

– Erään kerran soitettiin Dethronen kanssa settien päätteeksi Misfitsin Halloween ja Niko ”erehtyi” spiikkaamaan, että nyt kaikki lavalle. Yleisö teki työtä käskettyä ja kapusi estradille, mutta stagedaivaamisen sijaan kaikki jäivätkin joraamaan. En tiedä kuinka paljon jengiä sinne lavalle mahtui, mutta kymmeniä ja kymmeniä. Järkkärit eivät tykänneet hommasta alkuunkaan, mutta ihmisiä oli niin paljon, etteivät järjestyshenkilöt voineet tilanteelle yhtään mitään.

Tampereella ”daivaushommat” olivat joka tapauksessa hallussa – toisin kuin vähän pohjoisemmassa. Äänessä on nyt Dethronen Airaksinen.

– Stagediving oli tuolloin niin uusi juttu, että sitä ei oikein osattu Anthraxin keikalla Oulun Kuusrockissa vuonna 1987. Pamautin aidalta paikallisten poikien niskaan, niin nehän hermostuivat saman tien. Järkkärit yrittivät pysäytellä sanomalla, että ”ei tämä mikään mäkihyppykilpailu ole!” Tällä tulevalla ”toisella kierroksella” keski-ikäisiltä daivaus on tosin kielletty – ihan vaan turvallisuus- ja terveyssyistä…

Annetaan tässä vaiheessa päätöspuheenvuoro Prestigen bassoa soittavalle laulajalle Aku Kytölälle:

– ”Setämiehet” eivät silloin kasarilla uskoneet, että hauskanpito olisi, ja tulisi jatkossakin olemaan, sallittua. Nykyäänhän ne ovatkin sitten jo mullan alla, mutta Speed Metal Partyt vaan jatkaa kukkimistaan. ”Isi, mitä oli niskakipu” – se on tämän päivän sana!

Mennään vielä näiden ”tunnelmointien” verran:

Lisää luettavaa