Elton John kritisoi Yhdysvaltoja transihmisten oikeuksia rajoittavien lakiesitysten vuoksi – ”Siellä taannutaan”

"Se on kuin virus, josta LGBTQ+ -yhteisö joutuu kärsimään", Elton John toteaa.
22.6.2023 08:58

Yhdysvalloissa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia heikentävät lait, joiden kohteena ovat erityisesti transihmiset, ovat lisääntyneet huomattavasti viimeisen vuoden aikana ja niitä on käsittelyssä lähes kaikissa osavaltioissa. Monet lakiesityksistä liittyvät etenkin transnuorten terveydenhuoltoon, mutta joukossa on myös muun muassa esityksiä drag-esitysten rajoittamiseksi.

Tuoreessa Radio Timesin haastattelussa Sir Elton John, joka on vuosia toiminut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolestapuhujana, sanoo olevansa enemmän kuin pettynyt siihen, mihin suuntaan koko Yhdysvallat on näiden lakiesitysten vuoksi menossa.

”Amerikassa asiat ovat menossa päin prinkkalaa. Siellä taannutaan. Ja se leviää. Se on kuin virus, josta LGBTQ+ -yhteisö joutuu kärsimään”, John toteaa ykskantaan.

Elton John nimeää erityisen häpeälliseksi Floridassa republikaanikuvernööri Ron DeSantisin hyväksymät lait, jotka kieltävät lääkäreitä ja terveydenhuoltohenkilökuntaa tarjoamasta sukupuolenkorjaukseen liittyviä hoitoja alaikäisille transsukupuolisille ja joiden mukaan lääkärit voivat kieltäytyä hoitamasta potilaitaan moraalikäsitykseensä vedoten. Lisäksi julkisissa kouluissa oppilaat ja henkilökunta eivät saa itse päättää, millä pronominilla heihin viitataan.

”Esitykset ilmentävät vihaa ja homofobiaa, joka kasvaa ja paisuu ympäri Amerikkaa”, John sanoo.

Elton John on parhaillaan jäähyväiskiertueensa loppusuoralla, jonka jälkeen tämä aikoo lopettaa aktiivisen keikkailun. Laulajalegenda on kuitenkin jättänyt itselleen pienen takaportin ja sanonut olevansa valmis esimerkiksi residenssikeikkoihin, jollaisia hän teki Las Vegasissa kymmenisen vuotta sitten. Liekö näillä lakiesityksillä sitten asian kanssa jotain tekemistä, mutta Radio Timesille John vakuuttaa, että mahdollinen residenssi ei kuitenkaan toteudu ainakaan Yhdysvalloissa.

”Kun julkistin jäähyväiskiertueen, sanoin, että ehkä voisin tehdä residenssejä Kate Bushin tavoin. Mutta en Amerikassa. En tule tekemään niin Amerikassa”, John toteaa.

Lisää luettavaa