Enni Rukajärvi haluaisi vaihtaa paikkaa The Soundsin Majan kanssa – Esittelyssä lumilautamestarin musasuosikit

10.2.2014 14:38

Tuore olympiahopeamitalisti Enni Rukajärvi kertoi mitalilaskun jälkeen päässeensä kisafiilikseen kuuntelemalla Wastedia, Kakka-hätä 77:aa ja muuta kotimaista punkia. Soundin lukijoille Ennin erinomainen musamaku ei tullut yllätyksenä, sillä hän kertoi omista musasuosikeistaan ja -inhokeistaan lehtemme Kuulolla-palstalla jo kolme vuotta sitten.

Otetaan siis uusintana Petri Silaksen tekemä haastattelu Soundista helmikuulta 2011.


 

Kuulolla: Enni 
Rukajärvi

(Julkaistu alun perin Soundissa 2/2011)

Mitä vauhdikkaaseen, näyttävyydessään vaativaan ja etenkin teknistä osaamista mittaavaan urheiluun tulee, parhaillaan kuluva talvi on Enni Rukajärven eikä kenenkään muun. Jo juniorina menestynyt, Kuusamosta kotoisin oleva taituri kisaa parhaillaan toista vuottaan naisten sarjassa tässä suomalaisen kilpaurheilun tulevaisuuden kärkilajissa. Ja tulosta syntyy.

Rukajärvi voitti ensin 21. tammikuuta Espanjan La Molinassa slope­stylen MM-kultaa, minkä jälkeen hän otti 30. tammikuuta samassa lajissa ensimmäisenä suomalaisnaisena ykkössijan myös USA:n Aspenin X-Games -kutsukilpailussa. Jälkimmäistä saavutusta kirkasti vielä se, että ennen ei kukaan ollut vienyt näiden turnajaisten voittoa ensimmäisenä kisavuotenaan.

Enni vastaili Soundin kysymyksiin Coloradosta käsin. Hän oli siis jo maailmanmestari, mutta vasta valmistautumassa voitokkaaksi kääntyneeseen, snoukkapiireissä erittäin arvostettuun X-Games -mittelöön. Euroopan X-Games -kisa tulee vuoroon Ranskan Tignesissä 18.–20. maaliskuuta.

Musiikki on ollut tärkeä osa Rukajärven lapsuutta ja nuoruutta, vaikka mitään varsinaista soittoharrastusta hänellä ei ole ollutkaan.

– Harrastin kuutisen vuotta tanssia, jossa musiikki oli tietenkin erittäin merkittävässä roolissa, Enni kertoo.

Jos on stressaantunut olo, niin musiikki rauhoittaa.

Tänään lumilautaprinsessan suhde musiikkiin vaihtelee tilanteen mukaan: välillä kuuntelemiseen tulee keskityttyä enemmän, välillä vähemmän. Hän pitääkin itseään lumilautailijoiden joukossa ”välimallin tyyppinä”, kollegat kun jakautuvat melko jyrkästi kahteen leiriin.

– Yhdet kuuntelevat laskiessaan melkein aina musiikkia, toiset eivät. Monia musiikki auttaa keskittymään ja saamaan hyvän fiiliksen, joillakin se jopa poistaa pelkoa. Itse tykkään kuunnella musiikkia rinteessä vain jos otan iisisti ja lasken yksin. Isompia juttuja vetäessäni pystyn keskittymään paremmin ilman musiikkia.

Vaikka Enni käyttää kisatilanteessa musiikkia tunnelman nostatukseen harvoin, harjoittelussa sävelten ja rytmien maailmaan uppoutumisesta ja unohtumisesta on toisinaan tullut apua.

– Jos on stressaantunut olo, niin musiikki rauhoittaa. Tai jos ei meinaa löytyä fiilistä niin musiikki auttaa siihenkin.

Musiikkia 20-vuotias maailmanhuippu kuuntelee useimmiten iPodillaan tai tietokoneella. Keikoilla hän käy harvakseltaan, eikä levyostoksiakaan tule niin usein tehtyä. Ajan tasalla pitää paras kaveri, jolta tulee vinkkejä uusista hyvistä biiseistä ja bändeistä.

Kun Rukajärvi haluaa musiikin rauhoittavan, hän laittaa soimaan Enyaa. Kun biisien on määrä innostaa, vuoron saa The Sounds, Hanoi Rocks, Social Distortion tai The Gaslight Anthem.

Kaikkien aikojen 
paras biisi on…
A-Han Take On Me 
tai [Ben E. Kingin] Stand By Me

Kaikkien aikojen 
paras levy on…
The Gaslight Anthemin Sink Or Swim 
tai The ‘59 Sound

Paras keikka ikinä oli..
The Sounds viime 
talvena [Sveitsin] 
Laaxissa European Open -kisan jälkeen

Yliarvostetuin musiikin­tekijä/bändi on…
Cheek

Aliarvostetuin musiikin­tekijä/bändi on…
Hanoi Rocks

Viimeksi innostuin levystä/biisistä/artistista nimeltä…
Eppu Normaali

Jos saisin vaihtaa päiväksi paikkaa jonkun muusikon kanssa, haluaisin olla…
The Soundsin laulaja [Maja Ivarsson]


 

Julkaistu alun perin Soundissa 2/2011
Teksti: Petri Silas

(Kuva: Harri Tarvainen/Red Bull Content Pool)

Lisää luettavaa