Ex-Guns N’ Roses -rumpali oli niin syvällä huumekurimuksessa, että kidnappaus oli ainoa keino pelastaa tämän henki – Veli muistelee tapahtumia

Jamie Adler kidnappasi Steven Adlerin silläkin uhalla, että veljesten välit menevät siitä lopullisesti poikki, koska mitään muita vaihtoehtoja ei enää ollut.
30.5.2023 13:57

Guns N’ Roses -yhtyeen 1980-luvun klassikkokokoonpanoon kuulunut rumpali Steven Adler sai yhtyeestä potkut vuonna 1990 vaikean heroiiniriippuvuuden vuoksi, joka vaikutti Adlerin suorituskykyyn niin lavalla kuin studiossa. Potkujen jälkeen Adlerin syöksykierre ja päihteiden käyttö paheni vain entisestään ja ajautui lopulta siihen pisteeseen, että tämän kymmenen vuotta nuorempi veli Jamie kidnappasi rumpalin ja piti tätä lukkojen takana 30 päivän ajan pelastaakseen tämän hengen. Steven on ohimennen kertonut tapauksesta muun muassa vuonna 2010 julkaistussa My Appetite for Destruction -elämäkerrassaan, mutta muuten tapauksesta ei ole julkisuudessa juurikaan puhuttu. Tuoreessa Yahoon kolmiosaisessa artikkelisarjassa Jamie Adler kuitenkin muisteli kidnappausta ja siihen johtaneita tapahtumia pitkän kaavan mukaan.

Jamie, joka oli jo vuosia yrittänyt auttaa Steveniä pääsemään kuiville, muistelee saaneensa hätääntyneeltä Deanna-äidiltään puhelun maaliskuussa 2007. Lääkärit olivat ottaneet yhteyttä ja kertoneet Stevenin olevan todella pahassa jamassa: hänellä oli huumepiikkien aiheuttamia paiseita joka puolella kehoa ja vakava verenmyrkytys. Oli myös puhetta, että Steveniltä saatetaan joutua poistamaan toinen silmä.

”Lääkärit sanoivat, että Stevenin täytyy ottaa tiettyä lääkettä seuraavien 30 päivän aikana, jotta hänen verensä saadaan puhdistettua. Jos hän ei tee sitä, hän kuolee”, Jamie sanoo.

Jamie totesi yrittävänsä viimeisen kerran saada veljensä pelastettua huumekurimuksesta. Hän otti yhteyttä Adlerin vanhaan ystävään, GN’R-kitaristi Slashiin, joka puolestaan sai Eric Claptonin tarjoamaan Stevenille ilmaiseksi paikkaa perustamassaan Crossroads-vieroituslaitoksessa. Jamie, Slash ja Jamien ystävä manageri Steve Lobel lensivät Las Vegasiin Stevenin luokse interventiota varten. Ryhmä löysi todella huonossa kunnossa olleen Stevenin, joka yllättyi erityisesti nähdessään Slashin – kaksikko kun ei ollut tavannut toisiaan vuosikausiin.

”Slash sanoi tekevänsä mitä tahansa auttaakseen Steveniä. Steven huusi takaisin, että sinä olet syy, miksi olen tällainen. Slash vain istui ja otti sen kaiken vastaan. Rakastin Slashiä siitä”, Jamie muistelee kohtaamista.

Lopulta Steven vietiin sairaalaan, jossa tämä sidottiin aloilleen 72 tunniksi Jamien valehdeltua rumpalin olevan itsetuhoinen. Se antoi Jamielle aikaa suunnitella epätoivoista yritystä saada Steven kuiville ja pysymään elävien kirjoissa – silläkin uhalla, että se katkaisisi veljesten välit lopullisesti.

Kolme päivää myöhemmin Jamien apurit hakivat Stevenin sairaalasta ja syöttivät tällä rauhoittavilla terästetyn pirtelön. Steven heräsi myöhemmin Pohjois-Hollywoodista lukkojen takaa. Jamie pysytteli kaukana ja tämän palkkaamat vartijat katsoivat, että vastahakoinen Steven otti joka päivä tälle määrätyt lääkkeet. Valvonnasta huolimatta Steven onnistui kerran saamaan käsiinsä puhelimen, jolla tämä otti yhteyttä huumediileriinsä. Pian Steven sai paketin, josta Jamien palkkaamat vartijat löysivät crack-kokaiinia.

Kuukauden jälkeen Jamie meni tapaamaan Steveniä, joka suuttui veljelleen verisesti. ”Voit pitää minut täällä viikon, kuukauden, vuoden, kymmenen vuotta – heti kun pääsen pois, vedän ensitöikseni pääni sekaisin etkä sinä voi sille mitään”, Steven huusi veljelleen. Ja kun rumpali lopulta päästettiin vapaaksi, tämä piti sanansa: Steven palasi Vegasiin ja jatkoi heroiinin käyttöä. Muutamaa kuukautta myöhemmin tämä kuitenkin otti itse yhteyttä Lobeliin ja kertoi haluavansa päästä kuiville. Seuraavana vuonna Steven osallistui VH1:n Celebrity Rehab -ohjelmaan sekä sen spinoff-sarjaan Sober House.

”En voinut syyttää Jamieta ja [hänen apureitaan], koska syvällä sisimmässäni tiesin, etten ollut jättänyt heille muita vaihtoehtoja. Myöhemmin pohdin, olisiko se tapa, jolla he veivät minut Los Angelesiin, täyttänyt rikoksen määritelmät. Minulla ei kuitenkaan ollut mitään todisteista siitä, että he olivat pettäneet minut, kidnapanneet minut ja vieneet osavaltion rajan yli vasten tahtoani. Sitä paitsi he yrittivät vain auttaa minua. Tehty mikä tehty”, Steven Adler kirjoitti myöhemmin elämäkerrassaan.

Steven jäi henkiin ja sai jätettyä pahimmat huumesekoilut taakseen. 2012 hänet nimettiin mukaan Rock ’n’ Roll Hall of Fameen muiden GN’R-muusikoiden kanssa ja vuonna 2016 Steven nähtiin Guns N’ Rosesin keikalla lavalla yhdessä Slashin, Duff McKaganin ja Axl Rosen kanssa ensimmäistä kertaa 26 vuoteen. Veljesten väleille tapaus teki kuitenkin peruuttamatonta vahinkoa – Jamien mukaan he ovat puhuneet toisilleen viimeksi viisi vuotta sitten. Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä Steveniä.

”Pidin häntä kirjaimellisesti panttivankina, pakotin lopettamaan päihteet kertalaakista vastoin tahtoaan sekä pidin häntä kauhun vallassa yli kuukauden”, Jamie toteaa.

”Mutta tiedän, että syvällä sisimmässään hän tietää minun tehneen kaiken sen rakkaudesta. Ja tiedän tehneeni oikein, koska veljeni on yhä elossa.”

Lue pitkä ja mielenkiintoinen tarina kokonaisuudessaan täältä.

Lisää luettavaa