Ex-Iron Maiden -kitaristi harmittelee, ettei Blaze Bayley ole bändin kanssa ehdolla Rock and Roll Hall Of Fameen – ”Se särkee sydämeni”

Fraser Gray/Shutterstock/All Over Press

Entinen Iron Maiden -kitaristi Dennis Stratton ruotii jälleen yhtyeen Rock And Roll Hall Of Fame -ehdokkuutta.

Mikäli Maiden päätyy rockin korkeimpaan kunniagalleriaan, näillä näkymin nimensä sen kirjoihin saisivat solisti Bruce Dickinson, basisti Steve Harris, rumpali Nicko McBrain, kitaristit Adrian Smith, Dave Murray ja Janick Gers sekä Stratton, ex-laulaja Paul Di’Anno ja entinen rumpali Clive Burr.

Strattonilta kysyttiin Uncle Steve’s Iron Maiden Zone -podcastissa, millaisia tuntemuksia laulaja Blaze Bayleyn puuttuminen listalta miehessä herättää.

”Kun kuulin asiasta ensimmäistä kertaa, järkytyin ja vähän… en tiedä. Se oli outoa. Miksi? Miksi hän ei ole mukana?”, Stratton kummastelee. ”Tiedän hänen olleen mukana viisi vuotta ja tehneen kaksi albumia, ja hänen panoksensa noille levyille oli todella suuri. Ihmiset ovat kertoneet minulle, että asia riippuu Rock And Roll Hall Of Fame -komiteasta. Täytyy olla tietyt vuodet tai aika yhtyeessä tai jotain. En siis tiedä asiasta. Jonkun täytyisi lukea säännöt minulle. Mielestäni on kuitenkin sydäntäsärkevää jäädä ulkopuolelle.”

Stratton sanoo, että jo pelkkä ehdokaslistalla olo on ”yksi suurimmista kunnianosoituksista” hänen urallaan.

”En tiennyt Brucen sanoneen mitään [negatiivista] Hall of Famesta. Joku kertoi minulle hänen sanoneen vähän juttuja. En tiedä mitä hän sanoi. Mutta tiedän hänen sanoneen jotain. Minulla oli oma lehmä ojassa kun pyysin ihmisiä äänestämään. Tämä on minulle suuri kunnia, se merkitsee minulle todella paljon. En puhu bändin puolesta. Mikäli bändi tai managerit eivät innostu asiasta tai he eivät ole siitä kiinnostuneita, olkoon niin. Bändin ja managementin päätöstä täytyy kunnioittaa.”

”Olen seurannut yleisöäänestystä puhelimellani, Tina Turnerista ja ensimmäisestä — en tiedä kuka se on — [Stratton tarkoittanee Fela Kutia] Foo Fightersiin, ja äänestys on melko keskinkertainen. Puhun vain omasta puolestani, mutta fanien määrän perusteella — ei ainoastaan Etelä-Amerikassa vaan maailmanlaajuisesti —, jos he kaikki äänestäisivät Iron Maidenia, kyse ei olisi sadoista tuhansista vaan miljoonista ihmisistä. Maiden voittaisi sen kevyesti. Bändi on kuitenkin pysynyt hiljaa, eikä se ole oikein heidän juttunsa, joten manageriporrasta tulee kunnioittaa ja toivottaa heille onnea. Jos he eivät ole kiinnostuneita, niin ok. Minulle se on kuitenkin suuri kunnia.”

Stratton kuului Iron Maideniin vuoden 1979 joulukuusta seuraavan vuoden lokakuuhun ja soitti yhtyeen debyyttialbumilla. Bayley puolestaan vaikutti Maidenissa vuodet 1994–1999 ja julkaisi tuon ajanjakson aikana yhtyeen kanssa The X Factor– ja Virtual XI -albumit.

Kuuntele haastattelu alta.