Freddie Mercury vei prinsessa Dianan salaa homoklubiin ja myi uraansa aloittelevalle Bowielle saappaat – Tiesitkö nämä vähemmän tunnetut tarinat Queen-laulajasta?

24.11.2016 11:49

Freddie Mercuryn kuolemasta tulee tänään 24. marraskuuta kuluneeksi 25 vuotta. Elämää suuremman hahmon taru päättyi vuonna 1991 AIDSin aiheuttamiin komplikaatioihin. Hän oli kuollessaan 45-vuotias. Freddien – oikealta nimeltään Farrokh Bulsara – elämään mahtui jos jonkinlaista menoa ja meininkiä sekä toinen toistaan uskomattomampia tarinoita. Rolling Stone -lehti on koonnut yhteen kymmenen vähemmän tunnettua Mercury-tarinaa, joista nostimme esimerkiksi pari erikoisinta.

Freddie Mercury ja David Bowie duetoivat vuonna 1981 Under Pressure -hitillä, mutta he tunsivat toisensa jo 60-luvun lopulla, kun Bowien ura oli alkutekijöissään eikä Mercury ollut vielä liittynyt Brian Mayn ja Roger Taylorin yhtyeeseen. Kun Bowie sai pienen keikan Ealingin taidekoulusta, Mercury seurasi tätä kiinnostuneena ja tarjoutui roudariksi. Mercury jopa rakensi Bowielle lavan työntämällä pöytiä yhteen.

Queenin aloittaessa toimintaansa Mercury ja Taylor elättivät itseään myymällä vintage-vaatteita pienessä myymälässä Kensingtonissa. Liikkeen omistaja oli Bowien silloisen managerin ystävä ja juuri Space Oddityn julkaissut Bowie lähetettiin hakemaan asusteita – jotka liikkeen omistaja Alan Mair kustansi lopulta itse.

– Vaikka Space Oddity olikin hitti, Bowiella ei ollut rahaa. Tyypillistä musiikkibisnestä! Joten minä lupauduin maksumieheksi. Freddie löysi hänelle hienot vintage-saappaat. Siinä vasta mielikuva: Freddie Mercury, myymäläapulainen, myymässä poptähti David Bowielle saappaita, joihin tällä ei ollut varaa! Mair nauraa.

Kun Queenin suosio lähti nousuun, tutustui Mercury moniin julkimoihin ja suurnimiin. Hän oli muun muassa Walesin prinsessan Diana Spencerin läheinen ystävä. Näyttelijä Cleo Rocos kertoo muistelmissaan eräästä varsin erikoisesta ja kosteasta illasta, jonka tämä vietti Mercuryn ja prinsessa Dianan kanssa koomikko Kenny Everettin luona. Tarina ajoittuu jonnekin 80-luvun puolivälille.

Rocos kirjoittaa seurueen istuneen iltaa sampanjaa juoden ja viihdyttäneen itseään katsomalla Tyttökullat-sarjaa ilman ääntä, improvisoiden itse vuorosanoja, jotka Rocosin mukaan olivat ”varsin härskejä”. Kun Mercury ja muut tekivät lähtöä ja suuntasivat ikoniseen lontoolaiseen homoklubiin Royal Vauxhall Taverniin, vaati Diana päästä ehdottomasti mukaan.

Aluksi joukko ei innostunut ajatuksesta, sillä meno Royal Vauxhallissa saattoi usein äityä jopa nyrkkitappeluiksi. Lopulta Freddie naamioi Dianan pukemalla tälle Everettin armeijatakin, nahkalätsän ja tummat aurinkolasit. Suunnitelma onnistui ja Diana saatiin salakuljetettua sisälle baariin eikä häntä tunnistettu. Ryhmä juhli onnistumistaan tilaamalla valkoviiniä ja olutta, mutta lähti kuitenkin jo 20 minuutin jälkeen pois, sillä he eivät halunneet kokeilla onneaan liikaa – Walesin prinsessa pahamaineisessa homobaarissa olisi ollut liian herkullinen juttu lehdistölle.

Oli myös vain ajan kysymys, milloin Freddie Mercury ja Michael Jackson kohtaisivat, olihan Mercury ihaillut popin kuningasta jo Jackson 5 -ajoista lähtien. Miekkoset päätyivätkin studioon tekemään yhteistyötä 80-luvun alussa. Kaksikko työskenteli kolmen demon parissa, joista There Must be More To Life Than This ja State Of Shock on myöhemmin myös julkaistu.

Vaikka miehet tuntuivat tulevan hyvin toimeen ja olivat julkisuudessa hyvin diplomaattisia, eivät studiosessiot kuitenkaan menneet ihan kuten Strömsössä. Queenin managerin Jim Beachin mukaan Mercury kyllästyi lopulta Jacksonin outoiluun.

– Sain yhtäkkiä puhelun ja langan toisessa päässä oli Freddie. ”Voitko tulla hakemaan minut täältä studiosta? Minun on pakko päästä pois”. Kysyin mikä on hätänä. Freddie vastasi: ”Minä äänitän laaman kanssa. Michael tuo lemmikkilaamansa studioon joka päivä enkä minä ole oikein tottunut laamoihin. Olen saanut tarpeekseni ja haluan pois”, Beach muistelee The Great Pretender -dokumentissa.

Lisää mielenkiintoisia tarinoita Freddie Mercurysta löydät Rolling Stone -lehden artikkelista, josta selviää muun muassa Mercuryn olleen todellinen kissaihminen, säveltäneensä Crazy Little Thing Called Love -kappaleen kylpyammeessa lilluessaan ja olleen napit vastakkain Sex Pistolsin Sid Viciousin kanssa.

Lisää luettavaa