Guns N’ Roses haastettiin oikeuteen – yhtyettä syytetään tekijänoikeusrikkomuksista, manageria seksuaalisesta häirinnästä

14.11.2023 20:46

Valokuvaaja Katarina Benzova syyttää Guns N’ Rosesia ja yhtyeen manageritiimiä tekijänoikeusrikkomuksista sekä yhtä manageria seksuaalisesta häirinnästä, uutisoi Rolling Stone.

Benzova väittää, että yhtye ja sen manageriyhtiö Team Brazil ”omi nimiinsä” kuvia, joka johti niiden luvattomaan käyttöön niin digitaalisesti, erinäisissä mainoskampanjoissa kuin muissakin yhteyksissä.

Benzova väittää myös Guns N’ Roses -manageri Fernando Lebeisin häirinneen häntä seksuaalisesti. Haasteen mukaan Lebeis harjoitti ”jatkuvaa ja laaja-alaista seksuaalista häirintää työpaikkaan verrattavissa olosuhteissa, missä ei ollut seksuaalisen häirinnän varalle mitään käytäntöjä, ohjeistuksia tai käsikirjaa, sen enempää kuin henkilöstöhallintoakaan.”

Benzova väittää Lebeisin muun muassa yrittäneen suudella häntä väkisin ja lähetelleen graafisia tekstiviestejä, joissa oli kuvattu suuseksiä ja viittauksia zoofiliaan. Lisäksi Benzova sanoo Lebeisin kosketelleen häntä fyysisesti ja yrittäneen painostaa tätä seksuaalisiin tekoihin.

”Benzova yritti tietoisesti välttää Lebeisin kanssa yksin jäämistä, sillä tämän vakava ja jatkuva seksuaalinen ahdistelu sai hänen olonsa turvattomaksi”, haasteessa kirjoitetaan.

Guns N’ Roses haastoi ja aiemmin Benzovan oikeuteen syyttäen tätä yhtyeestä ottamiensa kuvien ”ei-kelvollisesta rekisteröinnistä” tekijänoikeusvirastoon sekä siitä, että kuvaaja on ”valheellisesti syyttänyt eri henkilöitä ja organisaatioita tekijönoikeusrikkomuksista”. Yhtye haluaa että Benzovan rekisteröinnit julistetaan kelvottomiksi.

Guns N’ Roses kertoo Rolling Stonelle toimittamassaan lausunnossa, että Benzova palkattiin kuvaajaksi vuonna 2012.

”Hän työskenteli bändin kanssa 12 vuotta ja häntä kohdeltiin ja hänelle maksettiin erittäin hyvin”, lausunnossa kirjoitetaan. ”Vasta kun hänen palvelujaan ei enää vuonna 2022 tarvittu, hän yritti omia kuvien omistajuuden, vaikka sopimuksesta käy selvästi ilmi, että kuvat ovat yhtyeen omaisuutta.”

Guns N’ Rosesin nostaman oikeusjutun mukaan Benzova allekirjoitti sopimuksen, jonka mukaan yhtyeen kiertueyhteistyökumppani Waterhead omisti oikeudet hänen kuviinsa. Lisäksi Benzovan väitetään uusineen sopimuksensa vuosina 2016 ja 2021, jolloin oikeudet siirtyivät toiselle kumppaniyritykselle Gundam Productionsille.

Benzovan haasteen mukaan hän työskenteli freelancerina Guns N’ Rosesille 12 vuoden ajan ja kuvasi vuosien 2010 ja 2022 välillä 364 keikkaa. Pääasiassa hän työskenteli omien sanojensa mukaan ilman virallista sopimusta ja olleensa varsinaisessa sopimussuhteessa vain 18 viikkoa. Benzovan mukaan hän omistaa sopimuksen ulkopuolella ottamiensa kuvien tekijänoikeudet. Lisäksi Benzova väittää että Guns N’ Roses ja Team Brazil käyttivät kaupallisiin tarkoituksiin vähintään 145 hänen ilman sopimusta ottamaansa kuvaa luvatta. Haasteessaan Benzova hakee kuvien tekijänoikeuksia itselleen.

Lisää luettavaa