”Hetki tuntui historiallisesti merkittävältä” – Lyyti nostaa esiin vuoden kohokohtia

18.12.2023 11:10

Soundissa on julkaistu pitkin joulukuuta erilaisten artistien ”Vuoden kohokohdat” -listauksia. Nyt omat viisi kohokohtaansa meille kertoo Lyyti eli Lydia Lehtola, jonka Nousussa taas -pitkäsoitto muuten nostettiin Soundin toimittajien vuosiäänestyksessä aina sijalle 2. Tämän lisäksi muita kohokohtia olivat:

Knife Girl – Cum (albumi)
– Tuskin mikään on vapauttanut minua tanssimaan ja nauttimaan kehon liikkeistä niin kuin queer-tanssimusiikki. Olen käynyt vogue-tanssitunneilla vuosia, ja oivaltanut siellä, että en ole kuva jota katsotaan ulkopuolelta, vaan liikettä, performanssia ja leikkiä. Tätä kokemusta minulle välittää myös Knife Girlin uusi albumi, jonka kiihkeissä kappaleissa ilo ja haavoittuvuus ovat yhtä aikaa läsnä. Olen niin iloinen, että Suomessa tehdään tällaista maailmanluokan hyperpoppia, jonka tahtiin voi hyppiä ja heilua ja antaa murheiden olla ja mennä. En voi kuin ihailla Knife Girlin herkkyyttä ja muuntautumiskykyä genrestä toiseen. Lili on musiikillinen nero.

Iida Rauma – Hävitys (romaani)
– On pieni ihme, että kaikista taiteellisen työskentelyn heikennystoimista huolimatta Suomessa ilmestyy tällaista Suurta Kirjallisuutta. Tämä romaani on täysi kuin elämä ja tekee jotain mihin vain kirjallisuus pystyy; kuvaa jotain hyvin yksityistä sisäistä kokemusta sellaisella tarkkuudella ja laajuudella, johon en usko minkään muun taiteenlajin kykenevän. Samalla esimerkiksi koulumaailman hierarkioiden kuvaus on jotenkin universaalia ja kertoo jostain monien jakamasta peruskokemuksesta. Nautin romaanin äärimmilleen viritetystä jännitteestä, jossa yksilöiden kamppailut kytkeytyvät historian tiheään verkkoon. Teos on ajaton ja polttavan ajankohtainen.

Fever Rayn keikka Sidewaysissa 8.6.2023
– En ollut kuunnellut Fever Rayta kuin pintapuolisesti ennen keikkaa. Paikalle minut veti ennen kaikkea se, että yhtyeen livekokoonpanossa soittaa Minna Koivisto, joka sainasi minut nykyiselle levy-yhtiölleni Johanna Kustannukselle. Keikka oli illan viimeinen ja olin lopen väsynyt, sillä olin joutunut heräämään aamutelkkariin ja ollut festareilla iltapäivästä asti, mutta siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi imeydyin aivan täysin keikan maagiseen tunnelmaan. Hitaasti kehkeytyvät syntikkakuviot ja koreografiat avautuivat kuin kukinnot, ja koko keikassa oli jokin selittämätön lataus, jota muistelen edelleen.

Orvokki – Kasvotusten (albumi)
– Orvokki on musiikintekijänä vertaansa vailla. Runolliset, toismaailmaiset tekstit ja musiikin herkät elektroniset kudokset nostavat irti arjesta. Orvokki onnistuu välittämään jotain, mitä on vaikea sanallistaa, ja tekemään karusta kaunista. Muistan kuunnelleeni Orvokin ensimmäisiä julkaisuja joskus vuosia sitten ja miettineeni, kuka on tämän ihmeellisen musiikin takana. Ensi keväänä minulla on suuri ilo ja kunnia saada esiintyä Orvokin kanssa yhteisillä keikoilla.

Opiskelijaliike ja oma esiintyminen yliopistovaltauksella 2.10.2023
– Valmistuin kesällä filosofian maisteriksi ja syksyllä opiskelijat valtasivat kampuksia ympäri Suomen protestoidakseen hallituksen kurjistamispolitiikkaa vastaan. Hetki tuntui historiallisesti merkittävältä. Koen itse, että olen kaikista saavutuksistani velkaa opinnoilleni, jotka sain onneksi tehdä rauhassa opintotuen ja halvan opiskelijakämpän turvin. Oli juhlavaa palata Helsingin yliopiston vanhaan päärakennukseen, kivipäiden keskelle, laulamaan leipää ja oikeutta opiskelijoille. Tuollaisissa hetkissä omat kapinalaulut tuntuvat käsinkosketeltavan todellisilta.

Lisää luettavaa