Iron Maiden -kitaristi muistelee Dion organisoiman hyväntekeväisyyslevyn äänityksiä – ”En ollut siitä innoissani”

Adrian Smith ei olisi halunnut mukaan siihen kitarasankarien/tiluttelijoiden joukkoon, mutta suostui lopulta hyväntekeväisyyden nimissä.
8.3.2021 13:02

Tammikuussa 1986 julkaistiin Hear ’n Aid -hyväntekeväisyyslevy, jolla oli mukana yli 40 metalli- ja rockmaailman kuuminta muusikkoa. Levylle äänitetyllä Stars-kappaleella olivat mukana koko hyväntekeväisyysprojektin järjestäjinä toimineen Dio-yhtyeen Ronnie James Dio, Jimmy Bain ja Vivian Campbell sekä muun muassa Iron Maidenin, Mötley Crüen, Judas Priestin, Quiet Riotin, Twisted Sisterin, Queensrÿchen, Journeyn ja Blue Öyster Cultin jäseniä.

Iron Maidenista biisiprojektiin osallistuivat kitaristit Dave Murray ja Adrian Smith, joista viimeksi mainittu muisteli tapausta tuoreessa RockSverigen haastattelussa. Smith myöntää, ettei olisi oikeastaan halunnut olla mukana, mutta suostui siihen ystävänsä pyynnöstä.

”Tunsin (Dio-basisti) Jimmy Bainin ja hän halusi meidät mukaan. Ja koska kyse oli hyväntekeväisyydestä, emme oikeastaan voineet kieltäytyä. Mutta totta puhuakseni en ollut siitä innoissani. Mukana oli paljon tiluttajia ja niihin aikoihin [kitaristit] kilpailivat keskenään ja yrittivät soittaa toisia nopeammin ja kovaäänisemmin. Sellainen ei kiinnostanut minua. Mutta tein sen, koska Jimmy pyysi meitä ja se oli hyväntekeväisyyttä”, Smith myöntää.

”Dave ja minä menimme sinne ja sanoin hänelle, etten oikeastaan halua kilpailla näiden tiluttajien kanssa. Näin siellä Vivian Campbellin ja Yngwie Malmsteenin ja ajattelin, että voi luoja! Sanoin, että mitä jos teemmekin jotain melodisempaa. Soitimme kertosäkeeseen melodiaa, mikä yllätti Ronnien. Hän sanoi, että ’Luojan kiitos, pelkäsin jo että tulette tänne ja soitatte tyyliin sata nuottia sekunnissa kaiken päälle. Olen iloinen, että teitte jotain hieman musikaalisempaa’.”

Smith muistelee äänitysolosuhteidenkin olleen kuin suoraan rock-kliseiden oppikirjasta, mikä myös otti rauhallisena tunnettua kitaristia pannuun.

”Se oli kuin kohtaus jostain rockmusiikista kertovasta elokuvasta. Tarkkaamo oli täynnä bändäreitä. Siellä oli varmaan 30 tyyppiä kun me yritimme tehdä hommiamme ja vihasin sitä. Mutta purin hammasta yhteen ja yritin selvitä. Koko paikka oli täynnä mimmejä ja tyyppejä jointit huulessa… Se oli aika old schoolia”, Smith nauraa.

”Sanoin Jimmylle, että tämä on itse asiassa aika hyvä biisi ja hän vastasi, että joo, olisi pitänyt ottaa tämä Dion levylle. Hän tavallaan hieman katui sitä, ettei se päätynyt heidän levylleen, mutta se meni kuitenkin hyvään tarkoitukseen.”

Lisää luettavaa