Iron Maiden -kitaristi muistelee lämmöllä edesmennyttä luottotuottajaa – ”Martin antoi meidän kuulostaa itseltämme”

Adrian Smith toteaa Martin Birchin paiskineen rankasti hommia, mutta vastapainoksi myös huvitelleen rankasti.

Iron Maidenin kitaristi Adrian Smith on viime aikoina saanut paljon palstatilaa elämäkerrallisen kirjansa (Monsters of River and Rock) sekä hiljattain ensimmäisen singlensä julkaisseen Smith/Kotzen-projektin tiimoilta. Smithiä haastateltiin kirjan tiimoilta hiljattain myös Sonic Perspectives -sivustolle ja keskustelussa nousi esille myös Iron Maidenin 1980-luvun klassikkoalbumit tuottanut Martin Birch, joka menehtyi elokuussa. Smith muistelee lämmöllä bändin entistä luottotuottajaa, joka antoi yhtyeen olla studiossa oma itsensä.

”Martin ei ollut sellainen tuottaja, joka pakottaa bändit kuulostamaan ’itseltään’, jos tiedät mitä tarkoitan. Joillain tuottajilla on oma soundinsa – Martin antoi meidän kuulostaa itseltämme. Hän vain taltioi sen, miltä me kuulostimme ja se oli vahvuutensa”, Smith toteaa.

”Hänen tuotantonsa eivät olleet mahtipontisia ja ylituotettuja, ne kuulostivat hyvin luonnollisilta. Rehellisesti puhuen joskus se hieman harmitti minua ja minusta meidän olisi pitänyt soundata isommilta, mutta se oli Martinin tapa toimia ja se oli hänen vahvin puolensa. Muutamat suosikkilevyni ovat Martinin tuottamia – kaikkien aikojen levysuosikkini on luultavasti [Deep Purplen] Machine Head ja se sai minut innostumaan musiikista. Sen soundi on hyvin kuiva… se kuulostaa juuri siltä, miltä se bändi kuulosti.”

”Martinin vahvuuksia oli myös tapa käsitellä soittajia, mikä on tuottajalle hyvin tärkeä ominaisuus. Bändissä on viisi persoonaa, joiden kanssa täytyy tasapainoilla, pitää kaikki tyytyväisinä ja saada heistä paras suoritus irti. Siinä hän oli todella hyvä. Mutta hän oli myös hieman kahjo. Hän teki rankasti töitä, mutta myös huvitteli rankasti. Aiheesta löytyykin muutamia tarinoita kirjassani.”