Irronnut silmämuna ja yli miljoona merkkiä muita Popeda-tarinoita – Lähes 600-sivuinen historiikki on joka fanin aarreaitta

Kirjasta löytyy myös täydellinen diskografia sekä keikkakalenteri vuosilta 1978–2017.

Piikkikasvi

Tänään on hyvä päivä käydä kirjaostoksilla, sillä kauppojen hyllyille on ilmestynyt painotuore Popeda – Nelkytä vuotta -opus, joka läpileikkaa tänä vuonna 40 vuotta täyttävän suomirock-legendan uraa alkuhämäristä tähän päivään saakka.

Tietokirjailija, toimittaja, juontaja ja rockin moniottelija Vesa Kontiainen on haastatellut lähes 600 sivusta ja sanojensa mukaan vähän yli miljoonasta merkistä koostuvaa kirjaa varten yli neljääkymmentä Popedan entistä ja nykyistä soittajaa sekä yhtyeen ympärillä vaikuttanutta henkilöä. Kirjasta löytyy hämmästyttäviä tarinoita, kuten esimerkiksi kertomus siitä, kuinka Pate Mustajärveltä irtosi keikalla silmämuna kitaran lavan iskeytyessä päähän.

Valitettavasti tarina ei pidä täysin paikkaansa, kuten maanantaina Tampereen Klubilla järjestetyssä julkistustilaisuudessa saatiin Paten suusta kuulla, vaan kirjaan oli päätynyt tarinasta reippaasti värittynyt versio. Todellisuudessa silmämunan sijaan Paten silmäluomi oli pitänyt ommella takaisin paikalleen.

Vauhdikkaiden muistelmien lisäksi kirjassa on mukana vakavaakin asiaa yhtyeen vaikeista ajoista. Samalla teos tarjoaa kiinnostavan näköalan suomalaisen musiikkibisneksen muutoksiin.

”Oli Popedan musiikista mitä mieltä hyvänsä niin tuskin kukaan kiistää bändin arvoa suomalaisessa rock’n’rollissa. Eikä nykyisissä musiikkikentän touhuissa voi tullakaan enää Popedan tyylistä bändiä, sen verran on musiikkibisnes muuttunut”, Kontiainen toteaa.

Popeda on juhlistanut neljää vuosikymmentään koko vuoden kestäneellä juhlakiertueellaan, joka huipentuu Helsingin Hartwall-areenalle lauantaina 25. marraskuuta.

Kirjajulkkareissa yhteiskuvaan kerääntyi paljon Popeda-soittajia, -roudareita ja muita asiaan liittyviä. Itse kirjailija Kontiainen kuvassa alhaalla keskellä. (Kuva: Mikko Meriläinen)