Jimi Hendrixin ja bänditoverien perikunnat napit vastakkain – Kiistoja selvitellään oikeudessa asti

Riidan aiheena on mikäpäs muukaan kuin raha.
25.1.2022 10:57

Jimi Hendrixin perikunta on ajautunut törmäyskurssille kitaristin entisten Experience-yhtyetovereiden, basisti Noel Reddingin ja rumpali Mitch Mitchellin perillisten kanssa, tietää Billboard kertoa. Kiistan syynä on raha (tietenkin) ja riitaa ollaan viemässä ihan oikeussaleihin saakka.

Kiista lähti liikkeelle, kun Reddingin ja Mitchellin perilliset uhkasivat joulukuussa nostaa kanteen maksamattomien rojaltien vuoksi, joita Hendrixin perikunta on väitetysti velkaa 50 vuoden ajalta eli ”miljoonien puntien” edestä. Hendrixin perikunta ja Sony Music vastasivat vaatimuksiin pyytämällä Manhattanin oikeusistuimelta virallista vahvistusta siitä, etteivät he ole Reddingin ja Mitchellin perillisille mitään velkaa.

Hendrixin perikunnan mukaan Redding ja Mitchell allekirjoittivat vuonna 1970 heti Hendrixin kuoltua sopimukset, joissa nämä luopuivat oikeuksistaan Experience-yhtyeen levytyksiin ”merkittävää rahallista korvausta” vastaan. Reddingin ja Mitchellin allekirjoittamissa sopimuksissa vielä erikseen kielletään, etteivät basisti ja rumpali voi tulevaisuudessa nostaa asiasta kannetta.

”Lähes puoleen vuosisataan eivät vastaajat tai heidän jälkeläisensä ole esittäneet mitään vaatimuksia liittyen tekijänoikeuden omistukseen, vastaajien äänitteiden hyväksikäyttöön tai korvausten maksamiseen”, Hendrixin perikunta ja Sony toteavat vetoomuksessaan, jossa ei vaadita vastaajilta korvauksia vaan ainoastaan oikeusistuimen virallista kantaa siihen, ettei Hendrixin perikunta ole velkaa.

Billboard lähestyi kommenttipyynnöllä Reddingin ja Mitchellin edustajia, mutta nämä eivät ole vastanneet.

Hendrix, Mitchell ja Redding yhdistivät voimansa Experience-nimen alla vuonna 1966 ja kolmikko soitti yhdessä kaikilla Hendrixin elinaikana julkaistuilla studiolevyillä (Are You Experienced, 1967, Axis: Bold As Love, 1968 ja Electric Ladyland, 1968). Redding erosi yhtyeestä kesäkuussa 1969 ja hänen tilalleen tuli Billy Cox. Buddy Miles korvasi Mitchellin rummuissa väliaikaisesti 1969-1970 taitteessa Hendrixin, Coxin ja Milesin muodostaessa Band Of Gypsys -orkesterin, mutta Mitchell palasi riveihin jo alkuvuodesta 1970.

Hendrix löydettiin kuolleena 18. syyskuuta 1970. Kuolinsyytutkijan mukaan edellisenä iltana viiniä ja unilääkkeitä nauttinut Hendrix oli tukehtunut oksennukseensa. Hän oli kuollessaan 27-vuotias.

Redding menehtyi 11.5.2003 57-vuotiaana maksakirroosin komplikaatioihin ja Mitchell puolestaan nukkui pois luonnollisista syistä 61-vuotiaana 12.11.2008.

 

Lisää luettavaa