Joe Roganin podcast-jaksoja poistettiin Spotifysta rasistisen kielen vuoksi – Yhtiö aikoo tukea marginalisoitujen ryhmien äänituotantoja sadalla miljoonalla

Joe Rogan vuonna 2013.
MediaPunch / Shutterstock / All Over Press

Daniel Ek sanoo tuomitsevansa Roganin n-sanan käytön jyrkästi, mutta lisää, ettei kenenkään totaalinen hiljentäminen ole oikea ratkaisu.

Spotifyn ympärillä on viime aikoina käynyt kova kuhina ja kiehunta, joka otti kunnolla tuulta purjeisiin, kun Neil Young pyysi poistamaan musiikkinsa suoratoistopalvelusta, koska ei halunnut musiikkiaan pidettävän samalla alustalla, jossa julkaistaan Joe Roganin podcasteja, joissa Youngin mukaan ”levitetään valheellista tietoa rokotteista”. Young sai lähdöllään aikaiseksi lumipalloefektin ja hänen esimerkkiään ovat seuranneet muun muassa Joni Mitchell, Crazy Horse -kitaristi Nils Lofgren, yhdessä Youngin kanssa Crosby, Stills, Nash & Young -kokoonpanon muodostavat Stephen Stills, David Crosby ja Graham Nash sekä India Arie, joka protestoi Roganin ”rasistista kielenkäyttöä”.

Spotify sai Roganin podcasteista niin paljon kritiikkiä niskaansa, että suoratoistopalvelun sisältöön liittyviä sääntöjä tiukennettiin ja Roganin puheohjelma otettiin tarkempaan syyniin. Rogan päätyikin poistamaan palvelusta kaikkiaan 70 jaksoa rasistisen kielen (pääasiassa n-sanan käyttämisen) vuoksi. Rogan julkaisi myös videon, jossa tämä pahoitteli puheitaan.

”Se on sana, jota en voi käyttää ja tiedän sen nyt”, Rogan sanoi ja lisäsi, ettei ole käyttänyt kyseistä sanaa enää ”vuosiin”.

The Verge on saanut haltuunsa Spotifyn toimitusjohtajan Daniel Ekin työntekijöilleen tarkoitettuja muistioita, joissa tämä kommentoi Joe Rogan -kohua ja vahvistaa, että joitain jaksoja on poistettu palvelusta juuri niissä käytetyn, palvelun sisältösääntöjä rikkoneen kielen vuoksi. Ek sanoo tuomitsevansa Roganin kielenkäytön jyrkästi, muttei halua kuitenkaan hiljentää palvelun suosituinta podcast-juontajaa.

”Ymmärrän, että koska meillä on eksklusiivinen sopimus hänen kanssaan, on helppo tehdä se johtopäätös, että annamme tukemme kaikelle mitä hän tai hänen vieraansa sanovat. Niin ei todellakaan ole. On monia asioita, joita Joe  Rogan on sanonut, joista olen jyrkästi eri mieltä ja joita pidän loukkaavina”, Ek toteaa muistiossaan ja sanoo Roganin päättäneen itse jaksojen poistamisesta yhdessä käytyjen keskustelujen jälkeen.

”Meillä pitää olla selvät rajat sisältöjen suhteen ja toimittava, kun niitä rajoja rikotaan, mutta äänten hiljentäminen on kalteva pinta. Kun asiaa katsotaan laajemmalti, kriittinen ajattelu ja avoin keskustelu ovat niitä asioita, jotka antavat voimaa todelliselle ja tarpeelliselle kehitykselle.”

The Vergen mukaan Ek sanoo tukevansa ”marginalisoitujen ryhmien” äänituotantoja – lisensointia, kehittämistä, markkinoimista – 100 miljoonalla dollarilla, joka on sama summa, jonka yhtiö maksoi Joe Roganille yksinoikeudesta tämän podcastiin. Ek myös lisää, että yhtiö lisää ulkopuolisten asiantuntijakonsulttien määrää löytääkseen paremman tasapainon käyttäjäturvallisen sisällön ja ”tekijöiden vapaan ilmaisun” välillä.