”Jos Kurt olisi vielä elossa, he olisivat nyt varmasti hyviä ystäviä” – Nirvana-manageri muistelee Cobainin ja Axl Rosen välisiä riitoja

"Siihen aikaan he edustivat kahta vastakkaista filosofiaa", Danny Goldberg toteaa.
29.8.2022 12:28

Maailman on mahtunut monia suurten rocktähtien välisiä riitoja ja erimielisyyksiä. Yksi kuuluisimmista riidoista syntyi 30 vuotta takaperin Guns N’ Rosesin Axl Rosen ja Nirvanan Kurt Cobainin välille eskaloituen lopulta MTV:n Video Music Awardseissa vuonna 1992. Nirvanan managerina vuosina 1990-1994 toiminut Danny Goldberg muisteli näiden kahden bändin ja eritoten niiden keulahahmojen vihanpitoa Yahoo Entertainmentin haastattelussa.

”Kurt ja Nirvana halusivat ehdottomasti etäännyttää itsensä siitä kaupallisesta rock-skenestä, joka oli vallalla ennen heidän tuloaan – eli siis niin sanotuista tukkabändeistä”, Goldberg toteaa.

”Mielestäni ei ole reilua sanoa heitä ’tukkabändiksi’; Axl Rose on mahtava laulaja ja Guns N’ Roses on mahtava bändi. Mutta noilla bändeillä oli ehdottomasti sellainen macho, rehvasteleva identiteetti, joka oli hyvin erilainen kuin se idea maskuliinisuudesta ja tinkimättömyydestä, jota Kurt, Nirvana ja bändit kuten Pearl Jam edustivat. He olivat kulttuurisesti niin eri leireissä siihen aikaan.”

Cobainin ja Rosen väliset riidat ottivat kierroksia, kun Vanity Fair julkaisi ennen VMA:ta kohuartikkelin, jossa sanottiin Cobainin vaimon Courtney Loven käyttäneen heroiinia raskausaikana, ja Axl oli kommentoinut artikkelia julkisesti toteamalla, että Loven ja Cobainin kaltaisten narkkarien kuuluisi olla vankilassa. Kun sekä Nirvana että Guns N’ Roses sitten esiintyivät VMA:ssa, meni Courtney Love Frances-vauva sylissään kysymään Roselta sarkastisesti, tulisiko tämä heidän lapsensa kummisedäksi ja heitti myös piikitteleviä kommentteja Rosen silloisesta kumppanista Stephanie Seymourista.

”Axl, hänen henkivartijansa ja joku dokumentintekijä kameroineen, tulivat meidän pöytäämme ja hän sanoi: ’Hiljennä naisesi tai pyyhin sinulla katua’. Kurt kääntyi Courtneyn puoleen ja sanoi velmulla äänellä ’Turpa kiinni, ämmä’ – tehden siis pilkkaa Axlin pyynnöstä. Me räjähdimme nauruun ja Axl lähti puhisten paikalta”, Goldberg muistelee nauraen.

Samaisten Video Music Awardsien aikana yhtyeiden basistit Krist Novoselic ja Duff McKagan ajautuivat miltei nyrkkitappeluun takahuoneessa juuri ennen Nirvanan esiintymistä ja Dave Grohl härnäsi Rosea lavalta käsin. Tätä nykyä Novoselic ja McKagan ovat hyviä ystäviä ja Goldberg uskoo, että aikojen kuluessa myös Cobain ja Rose olisivat melko varmasti myös sopineet riitansa.

”Jos Kurt olisi olisi vielä elossa… Olen pannut merkille, että Rose on viime aikoina kannattanut demokraatteja ja olen varma, että hän on kokenut elämässään paljon, joten voisin kuvitella, että jos Kurt olisi vielä elossa, he olisivat nyt varmasti hyviä ystäviä” Goldberg tuumaa.

”Mutta siihen aikaan he edustivat kahta vastakkaista filosofiaa.”

Lisää luettavaa