”Kaikki olivat täysin tiedottomassa tilassa” – Kosketinsoitinvelho muistelee yhteistyötään Black Sabbathin ja Ozzy Osbournen kanssa

Rick Wakeman oli mukana Sabbath Bloody Sabbathilla sekä Ozzyn Ozzmosis-sooloalbumilla.
2.5.2023 18:58

Lukuisten nimiartistien kanssa yhteistyötä tehnyt, parhaiten progejätti Yesin jäsenenä tunnettu kosketinsoittaja Rick Wakeman oli mukana Black Sabbathin vuoden 1973 Sabbath Bloody Sabbath -albumilla. Wakeman muisteli vierailuaan heavy metal -legendan albumilla tuoreessa The Metal Voice -podcastin haastattelussa.

”Minä, Ozzy (Osbourne) ja Tony (Iommi) olemme tunteneet toisemme 1960-luvun lopusta saakka. Jossain vaiheessa Black Sabbathilla ja Yesillä oli sama manageritoimisto ja toimimme heidän lämmittelijöinään 1972. Vuonna 1973 [Yes] teki levyä saman kadun varrella, jossa Sabbath työsti omaansa toisessa studiossa. Siinä studiossa oli baari, joka oli auki kellon ympäri”, Wakeman kertasi.

”Ozzy kysyi, haluaisinko soittaa vähän koskettimia heidän levylleen. Siihen aikaan se ei ollut kovin yleistä metallilevyllä, nykyäänhän se on jo aivan normaalia. Sovimme että tulen paikalle keskiyöllä, kun Yesin sessiot ovat päättyneet. Kävelin heidän studiolleen ja löysin heidät kaikki makaamasta tiedottomassa kasassa. Minäkään en ollut kovin kaukana siitä. Ainoa edes hieman selväpäisempi kaveri oli studion nauhojen käsittelijä, joka oli kauhusta kankeana. ’Nauha on siinä kohtaa, mihin he haluavat sinun soittavan. Ozzy sanoi, että sinä tiedät, mitä kuuluu tehdä’, hän sanoi minulle. Mutta ei minulla ollut hajuakaan! Kuuntelin sen pari kertaa ja soitin osuuteni. Kun olin valmis, Ozzy avasi silmänsä, tuli lähemmäs, huudahti ’Hemmetin mahtavaa!’ ja simahti taas.”

”Parikymmentä vuotta myöhemmin vanhin poikani Adam soitti minulle ja kertoi liittyneensä Ozzyn bändiin. ’Ozzy haluaa soittaa Sabbath Bloody Sabbathilta biisiä, jossa sinä soitit. Kerrotko, mitä sinä soitit?’ Vastasin, että kaikki olivat täysin tiedottomassa tilassa. ’Joo, niin Ozzykin sanoi’. Käskin hänen tutkia ja ottaa selvää ja soittaa sen jälkeen minullekin, miten se menee!”

Wakeman oli myös mukana Osbournen vuoden 1995 Ozzmosis-soololevyllä ja soitti singlenäkin julkaistuilla Perry Mason– sekä I Just Want You -kappaleilla. Nämä sessiot olivat Wakemanin täysin päinvastainen kokemus kuin Sabbath Bloody Sabbathin kosteat sessiot.

”Mielestäni Ozzmosis on todella hyvä levy. Se on lähes progemetallia. Se on aivan loistava. Ozzy oli myös kuin eri ihminen – hän tuotti levyn ja oli tilanteen tasalla. Ozzy on todella välkky tyyppi, myös musiikillisesti. Olemme yhä hyviä ystäviä”, Wakeman toteaa.

Lisää luettavaa