Kaksi pitkäaikaista jäsentä sai potkut Journey-yhtyeestä – Syytetään lisäksi vallankaappausyrityksestä

Ross Valory ja Steve Smith yrittivät syytösten mukaan viedä oikeuden bändin nimeen Neal Schonilta ja Jonathan Cainilta.
5.3.2020 13:30

Vuonna 1973 toimintansa aloittaneen rockveteraani Journeyn rivit rakoilevat jälleen. Viimeksi yhtyeen sisällä kipinöi, kun kosketinsoittaja Jonathan Cain, basisti Ross Valory ja laulaja Arnel Pineda poseerasivat yhteiskuvassa presidentti Donald Trumpin kanssa muutama vuosi takaperin. Tästähän kitaristi Neal Schon ei pitänyt ja uhkasi jo hajottaa koko bändin siihen paikkaan. Niin ei kuitenkaan käynyt vaan yhtye jatkoi matkaa eteenpäin.

Nyt bändin perustajiin kuuluva Schon sekä vuodesta 1980 mukana ollut Cain ovat antaneet potkut perustajajäseniin lukeutuneelle Valorylle sekä jo 70-luvulla yhtyeessä rumpuja soittaneelle Steve Smithille ja samalla nakanneet näille niskaan syytteet ”vallankaappausyrityksestä”.

”Smith ja Valory olivat Journeyn jäseniä erinäisinä ajanjaksoina bändin historiassa. Kollektiivisesti heillä oli vain muutama merkintä Journeyn kappaleiden tekijätiedoissa. Siitäkin huolimatta he saivat työstään tuntuvat korvaukset useiden vuosien ajan. Hiljattain he kuitenkin yrittivät ottaa haltuunsa [bändin taustayhtiö] Nightmare Productionsin, koska he olettivat virheellisesti, että Nightmare Productionsilla on oikeudet Journeyn nimeen ja tavaramerkkiin”, todetaan Ultimate Classic Rockin haltuunsa saamissa oikeuspöytäkirjoissa.

Kanteen mukaan Schon ja Cain omistavat yksinoikeudella bändin nimen sekä tavaramerkin riippumatta siitä, keitä muita bändissä soittaa. Asiasta on tehty kirjallinen sopimus yhtyeen entisen laulajan, vuonna 1997 eronneen Steve Perryn kanssa.

”Toiminnallaan Smith ja Valory ovat tuhonneet yhteisen kemian ja yhteenkuuluvuuden, joka vaaditaan, jotta bändi voi soittaa yhdessä. Journey voi keikkailla ja luoda musiikkia onnistuneesti vain, jos bändin jäsenet luottavat toisiinsa ja toimivat yhdessä. Smithin ja Valoryn toimet ovat rikkoneet tuon luottamuksen – Schon ja Cain ovat menettäneet uskon molempiin eivätkä suostu enää esiintymään heidän kanssaan”, syytteissä todetaan ja kerrotaan Schonin ja Cainin hakevan lisäksi noin 10 miljoonan dollarin korvauksia.

Schon ja Cain jatkavat yhtyeessä edelleen vuodesta 2007 saakka mukana olleen laulaja Pinedan kanssa. Yhtyeen on tarkoitus lähteä toukokuussa kiertueelle Pretenders-yhtyeen kanssa ja korvata basisti ja rumpali ”huippuluokan muusikoilla”.

Lisää luettavaa