Käräjäoikeuden päätös: Hevisaurus vs. Sauruxet

1.2.2012 14:31

Sony Music Finland Oy on voittanut oikeudenkäynnin Hevisaurus-yhtyeen tekijänoikeuksia koskevassa kanteessa. Vantaan käräjäoikeus antoi 1. helmikuuta päätöksen, jonka mukaan Sony Musicin kanne hyväksyttiin ja Mirka Rantasen sekä Leka Productionsin vastakanne hylättiin.

Riita koskee muun muassa Hevisaurus-yhtyeen hahmojen ja musiikin käyttöoikeutta. Sony Music katsoo omistavansa tekijänoikeuden hahmoihin. Aikaisemmin Hevisauruksessa soittanut, ja yhtyeen konseptia alunperin ideoinut Mirka Rantanen taas katsoo olevansa oikeutettu käyttämään Herra Hevisauruksen, Milli Pillin, Riffi Raffin, Muffi Puffin ja Komppi Mompin hahmoja.

Taannoisen välirikon jälkeen Sony ja ohjelmatoimisto Popgee ovat edelleen toimineet Hevisaurus-yhtyeen nimissä. Rantanen ja Leka ovat puolestaan jatkaneet yhtyeen toimintaa Sauruxet-nimisen ryhmän kanssa.

Oikeuden päätöslauselman mukaan “Leka Production Oy:tä ja Mirka Rantasta kielletään tekijänoikeuslain 56 g §:n nojalla ja 50 000 euron sakon uhalla yksin tai yksissä tuumin loukkaamasta Sony Music Entertainment Finland Oy:lle kuuluvaa tekijänoikeutta Hevisaurushahmoihin valmistamalla niistä kappaleita tai saattamalla niitä yleisön saataviin muuttamattomana tai muutettuna alkuperäisessä taidelajissa tai toista tekotapaa käyttäen“. Samalla Leka Production Oy ja Mirka Rantanen velvoitetaan yhteisvastuullisesti maksamaan Sony Musicille 100 000 euroa viivästyskorkoineen. Myös oikeudenkäyntikulut kaatuvat Leka Production Oy:n maksettaviksi.

Oikeuskäsittely on kuitenkin näillä näkymin saamassa jatkoa. Mirka Rantasen mukaan “tässä jutussa mennään loppuun asti ja katsotaan asia juuria myöten“.

– Nyt just on aika raskas olo ja tässä on pakko vetää vähän happea… Tuomio on kuitenkin mielestäni kohtuuton ja Vantaan käräjäoikeuteen onkin jo lähtenyt ilmoitus tyytymättömyydestä, ja täten myös valitus hovioikeuteen, Rantanen kertoo Soundille.

Sauruxet myös jatkaa normaalisti keikkailuaan. Yhtye konsertoi seuraavan kerran Levillä 22.2.

Lisää luettavaa