Keikka odottaa, mutta laulaja on pidätetty, mitäs nyt tehdään? – Iron Maiden -manageri muistelee ensitapaamistaan tulevan hevijätin kanssa

Iron Maidenin pitkäaikainen manageri Rod Smallwood kertoo tuoreessa Metro-lehdelle myöntämässään haastattelussa, kuinka yhtyeen soittoniekkojen varttuminen on muuttanut meininkiä lavan ulkopuolella verrattuna orkesterin villeihin alkuvuosiin. Spottivalojen loisteessa herrat ovatkin sitten miehen mukaan edelleen miltei tismalleen entisen kaltaisessa vedossa.

”Emme valvo niin myöhään kännäämässä ja tekemässä asioita, joita meidän ei pitäisikään tehdä”, mies pohtii eroa 80-luvun kultaisiin vuosiin. ”Mielestäni se on ainoa ero. Asenne kiertämiseen ja soittamiseen on ennallaan – soitamme tietenkin nykyään suuremmille yleisöille, mutta jos se ei ole rikki, älä korjaa sitä. Orkesteri on kovassa kunnossa, mutta olimme toki tuhmempia 20 vuotta sitten.”

Smallwood muistelee myös kuinka tapasi yhtyeen ensimmäisen kerran Hammersmithin The Swan -klubilla, basisti Steve Harrisin rientäessä kertomaan tälle sangen kiusallisesta ongelmasta juuri alkavan keikan alla.

”Steve tuli luokseni ja sanoi ’Paul [Di’Anno] on pidätetty, mitä meidän nyt pitäisi tehdä?’ Olimme The Swanissa Hammersmithilla ja noin 30 tyyppiä oli saapunut paikalle east endistä, joten hän sanoi minulle – taattuun Iron Maiden -tyyliin – ’Meidän on pakko soittaa’, joten kysyin ’Osaatko laulaa?’, johon hän vastasi ’En oikeastaan’. Kysyin voisiko hän yrittää ja hän vastasi myöntävästi. Kysyin vielä, että ’Osaatko sanat?’ johon hän tokaisi ’Kirjoitin ne kaikki’, siis aivan sanatarkasti. Se oli ensimmäinen kerta, kun näin Maidenin.”

”Huomasin heti, tavasta jolla Dave ja Steve ottivat kontaktia yleisöön niin intohimoisesti, kiihkeästi ja sitoutuneesti, etten ollut nähnyt ennen mitään vastaavaa. Se oli hyvin erityistä ja tekevät niin edelleen – katso vaikka kun he esiintyvät, he tulevat ’yleisön silmille’.”