Kiertuetilastot kertovat karua kieltä metallijättien menekistä Jenkeissä – millaisia yleisömääriä Slayer, Megadeth ja Metallica keräävät?

Slayer ja Megadeth ovat nähneet parempiakin päiviä, mitä yleisömääriin tulee.

Megadeth, Kuopio Rockcock 2017
Vesa Siltanen

Billboardin Boxscore-tilastosta löytyy tällä kertaa runsaasti metalli- ja rockbändien tietoja. Niin Metallica, Megadeth, Slayer kuin vaikkapa Queens of the Stone Agekin ovat olleet hiljattain tien päällä, ja tapahtumajärjestäjät ovat uskollisesti julkistaneet tietoja keikkojen yleisömääristä ja lipputuloista.

Kuten nykytrendeihin kuuluu, yksikään metalliyhtye ei pärjää Justin Bieberin kaltaisille poppareille lipputuloissa. Bieber hallitsee Boxscorea kahdella Sao Paulon Allianz Parque -areenalla soitetulla keikalla, joihin myytiin komeat 88 273 lippua ja joista järjestäjät sekä artisti tienasivat yli yhdeksän miljoonan dollarin bruttotulot.

Metallica sentään pääsee lähelle. Montrealissa yhtye myi 29 218 lippua 34 375 katsojaa vetävälle Parc Jean-Drapeau -areenalle ja keräsi noin 3,3 miljoonan dollarin bruttotulot. Ei hullumpi tulos tämäkään.

Slayerin ja Megadethin tilanne sen sijaan näyttää vähemmän hohdokkaalta. Metalli-instituutiot joutuvat näemmä nykyään tyytymään kotimaassaan Helsingin Jäähallia pienempiin keikkapaikkoihin, eikä niitä myydä loppuun.

Slayer esiintyi 18. heinäkuuta Ohion Columbuksessa Express Live! -areenalla, johon myytiin 3688 lippua. Enimmäismäärä olisi ollut 4500 katsojaa. 12. heinäkuuta bändi konsertoi Lamb of Godin ja Behemothin kera Minnessotan Bemidjissä, missä menekki oli kehnompi: Sanford Centeriin saapui 2476 katsojaa, kun lippuja olisi ollut kaupan 3892 kappaletta.

Megadeth puolestaan esiintyi 11.7. Pittsburghissa Meshuggahun ja Tesseractin kanssa, eikä katsomo täyttynyt kuin puolilleen. Lippuja myytiin 2245 kappaletta, kun tupaan olisi mahtunut 4500 katsojaa. 30.6. Columbuksen Express Live! -areenalla lippuja meni kaupaksi 1946 kappaletta, kun maksimiksi oli sillä kertaa määritelty 3500 katsojaa.

Queens of the Stone Agella meni Australiassa paremmin. Sydneyssä bändi veti 19.7. 5352-paikkaisen Hordern Pavillionin täyteen ja keräsi lämmittelijänsä Ecca Vandalin kera 418 828 dollarin bruttotulot.

Listan häntäpäästä löytyy sydämeenkäypä tapaus: The Drunken Hearts -niminen kokoonpano myi 320-paikkaiseen Sellersville Theatreen 27.7. viisi lippua ja tienasi 75 dollarin bruttotulot. Aina ei mene putkeen.