Konserteissa käyminen suositumpaa vuosi vuodelta, kertoo tuore vapaa-aikatutkimus – Tyttöjen lauluharrastus vähentynyt, soittaminen yhä aktiivista

Asia selviää Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimuksesta.
21.11.2018 14:15

Pop-, rock- ja iskelmämusiikin konserteissa käyminen on lisääntynyt vuosikymmenestä toiseen ja määrällisesti eniten kasvua on tapahtunut pop- tai rock-konserteissa. Asia selviää Tilastokeskuksen tuoreesta vuoden 2017 vapaa-aikatutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan 10 vuotta täyttäneestä väestöstä hieman yli puolet, 55 prosenttia oli käynyt edeltävän vuoden aikana jossain konsertissa. Naiset olivat miehiä ahkerampia keikoilla kävijöitä ja ikäluokista aktiivisin olivat 15–44-vuotiaat.

Lähes neljännes oli käynyt suurissa konserttitapahtumissa tutkimusta edeltävän 12 kuukauden aikana. Kävijöiden keskimääräinen ikä on 38 vuotta ja naisten osuus on tässäkin hieman aavistuksen miehiä suurempi. Kaikkein eniten stadion- tai muussa suuressa konsertissa kävivät 15–24-vuotiaat naiset ja vähäisintä osallistuminen oli iäkkäiden, varsinkin yli 74-vuotiaiden miesten keskuudessa.

Suurkonserttien suosituimmat genret olivat heavy (73 %), EDM (69 %) ja hip-hop (68 %), mikä on hyvin linjassa uudella vuosituhannella tapahtuneen yleisen musiikkimaun muutoksen kanssa: puolessatoista vuosikymmenessä tekno- ja hip hop- konserteissa käyminen on kuusin- tai seitsenkertaistunut ja heavy metal -konserteissa käyminen nelinkertaistunut, kun taas hengellisen ja kansamusiikkikonserttien suosio on vähentynyt selvästi. Klassisen musiikin konserteissa käyminen on pysynyt puolestaan vakaana.

Tutkimuksessa selvitettiin myös soittamisen osuutta harrastustoiminnassa. Soittamista harrastaa 10 vuotta täyttäneestä väestöstä 14 prosenttia, eli määrä on pysynyt suunnilleen samana viimeiset 20 vuotta (1980-luvun alussa soittaminen oli hieman yleisempää). Miehet harrastavat soittamista hieman naisia enemmän ja se on yhä pääasiassa lasten ja nuorten harrastus.

10–14-vuotiaat tytöt harrastivat soittamista huomattavasti enemmän kuin pojat, mutta iän myötä erityisesti naisten soittoharrastus vähenee, ja 25:n ikäisestä lähtien miehet harrastavat soittamista enemmän kuin naiset. Kaiken kaikkiaan soittamista harrasti miehistä 17 prosenttia ja naisista 11 prosenttia. Neljä prosenttia miehistä soitti yhtyeessä, kun taas naisista yhtyeessä soitti kaksi prosenttia. Seitsemän prosenttia miehistä teki omia kappaleita tai muokkasi musiikkia tietokoneella. Naisista omia kappaleita teki kaksi prosenttia.

Tutkimuksessa havaittiin kuitenkin lauluharrastuksen vähentyneen huomattavasti 10-14-vuotiaiden, erityisesti tyttöjen kohdalla. Vuonna 2002 lähes viidennes tämän ikäisistä tytöistä harrasti laulua, tuoreissa tuloksissa enää alle joka kymmenes. Laulun harrastamiseksi lasketaan laulaminen kuorossa, lauluryhmässä tai yhtyeessä sekä laulutuntien ottaminen.

Vapaa-aikatutkimuksen tiedot kerättiin lokakuun 2017 ja tammikuun 2018 välisenä aikana. Tiedot kerättiin 10–14-vuotiailta ja 75 vuotta täyttäneiltä käyntihaastatteluina ja 15–74-vuotiailta joko verkko- tai postikyselyinä. Kaikkiaan tutkimukseen osallistui 7155 henkeä.

Lisää luettavaa