Korn ei katso menneisyyteen katuen

6.9.2007 11:53

Korn julkaisi hiljattain kahdeksannen levynsä, joka on yksinkertaisesti nimetty Korn. Ja mitäpä muuta Kornin tarvisikaan olla kuin Korn, sillä yhtye on oman alansa pioneeri ja edelläkävijä. Veteraani, joka uskalsi rikkoa raja-aitoja. Haastattelussa laulaja Jonathan Davis.

Korn julkaisi hiljattain kahdeksannen levynsä, joka on yksinkertaisesti nimetty Korn. Ja mitäpä muuta Kornin tarvisikaan olla kuin Korn, sillä yhtye on oman alansa pioneeri ja edelläkävijä. Veteraani, joka uskalsi rikkoa raja-aitoja. Haastattelussa laulaja Jonathan Davis.

Vaikka Korn ei tahdokaan itseään kutsuttavan metallibändiksi, Korn on luultavasti yksi maailman suurimmista ja menestyneimmistä raskasta rockia esittävistä yhtyeistä. Raja-aitoja rikkonut ja erityisen moneen ihmiseen vetoava musiikki on edelleen voimakasta, sillä Korn on tajunnut muutoksen ja kehityksen merkityksen, vaikka onkin lähes jokaisen levyn jälkeen saanut kuulla myyneen itsensä. Itsensä myymisestä ei kuitenkaan voida puhua, sillä rehellisyys on paras lahja jonka yhtye voi faneilleen antaa.

– Ne ihmiset jotka väittävät näin, kokivat jossain vaiheessa että Korn oli heidän bändinsä eikä kukaan muu olisi saanut kuunnella sitä. Ja kun muutkin löysivät meidät, jotkut fanit sanoivat meidän myyneen itsemme. Emme ole koskaan tehneet mitään muuta kuin musiikkia ja tehneet sitä täydestä sydämestä. Ymmärrän kyllä tällaisia faneja, mutta emme ole koskaan myyneet itseämme. Itsensä myyminen tarkoittaa sitä, että tekee kompromisseja ja asioita joita ei haluaisi tehdä pelkästään rahan takia, mutta me olemme aina tehneet kuten meitä huvittaa. Musiikkimme paranee koko ajan ja olemme huomanneet voivamme kehittyä vieläkin paremmiksi.  

Uusi levy Korn esittelee jälleen uusia yllättäviäkin elementtejä, joka kielii jatkuvasta kehityksestä.

– Haluamme aina tuoda jotain uutta mukaan palettiimme. Ja pyrimme aina eteenpäin, kaikki pitää tehdä paremmin kuin edellisellä kerralla!

– Mikään tietty asia ei inspiroi meitä tiettyyn suuntaan, vaan enemmänkin inspiroimme toisiamme kun alamme tehdä hommia yhdessä. Kaikki alkaa aina riffistä. Se inspiroi meitä luovaan tilaan ja alamme rakentaa kappaletta kerros kerrokselta. Säveltäminen on meille hyvin orgaaninen kokemus.

Tuore levy päätti samalla musiikkimaailmassa varsin harvinaisen levysopimuskokeilun, jossa nykyisen EMIn sydän ja keuhkot Virgin Records sitoutui jakamaan levymyynnin voitot yhtyeen kanssa 50:50 –kaavan mukaisesti. Korn on silti aina ollut liikkeellä musiikillisista syistä eikä niinkään rahan takia.

– Raha voi helposti viedä sinulta pikkusormen ja lopulta koko käden, ja on toki myös yhtyeitä jotka yrittävät tehdä jotain kulttuuri-impaktia ihan vain sen itseisarvon takia. Me taas haluamme vain tehdä hyvää musiikkia ja soittaa sitä livenä. Jos rahaa tulee niin tulkoot, mutta jos ei, niin entä sitten? Kuten kaikessa muussakin, jos tämän homman tekeminen antaa suurimman tyydytyksen, muulla ei ole väliä. Jotkut huolehtivat rahasta liikaa ja antavat sen määrätä tekemisiään, mutta jos huolehtimisen lopettaa ja keskittyy siihen mitä on tekemässä, kaikki kyllä onnistuu. Olemme tehneet monia kiertueita nollatuloilla ihan vaan sen takia kun se on niin hauskaa.

Kornillakin on ollut suuria ongelmia levy-yhtiöiden kanssa. Davisilla onkin selkeä näkemys levybisneksen nykytilanteesta.

– Levy-yhtiöt yrittävät nykyään tehdä rahaa millä keinolla hyvänsä sen takia että ne ovat tekemässä kuolemaa! Suuret levy-yhtiöt ovat yhdistyneet kolmeksi tai neljäksi suureksi yhtiöksi ja koko bisnes hädin tuskin tuottaa voittoa. Kaikki yrittävät repiä jotain irti rippeistä. Se on todellakin bisnestä heille, joten ymmärrän että he toimivat miten toimivat, vaikkei se aina olekaan otollista kulttuurisivistävässä mielessä.

Kornin tavoitteeksi Davis mainitsee ainoastaan bändikartalla pysymisen.

– Haluamme vain soittaa musiikkia… Ehkä olisi joskus hauskaa tehdä stadionkiertue, mutta ei voi mitään jos näin ei tapahdu. Tavoitteita pitää aina kuitenkin olla.

Kornin edellinen julkaisu oli MTV-unplugged -livetaltiointi, joka antoi ihmisille mahdollisuuden kuulla Kornin kappaleet akustisessa ja riisutussa muodossa. Loistavien melodioiden lisäksi esiin paljastui Davisin taitavaksi kouliintunut lauluääni.

– Liven tekeminen oli hauskaa, koska kerrankin ääneni kuuluu selvästi. Noin olen aina laulanut, emmekä tehneet mitään korjauksia kuten vaikkapa Iron Maiden teki. Ei korjauksia! Olen treenannut paljon löytääkseni oman tyylini, vaikka ihmiset eivät aina ole tajunneetkaan sitä.

– Halusimme tehdä tämän livelevyn kahdesta syystä; ensinnäkin halusimme säikäyttää fanimme, sillä Korn ei noudata mitään sääntöjä, ja toiseksi halusimme että ihmiset todellakin kuulisivat kauniit melodiat särökitaravallin takaa. Ja totta kai sieltä kuuluu nyt paljon muutakin uutta ja yllättävää. 

Kuinka oikein päädyitkään yhtyeen laulajaksi?

– Aloin laulamaan vasta 22-vuotiaana, ja liityin Korniin jo 23-vuotiaana. Ennen sitä soitin kaikenlaisia soittimia ja siksi kirjoitan edelleen suuren osan Kornin musiikista. Aloin laulamaan ensimmäisessä bändissäni vain siitä syystä kun muut jäsenet ehdottivat sitä, ja opin laulamaan vasta kovalla treenillä. En koskaan halunnut olla laulaja, mutta ikään kuin ajauduin siihen asemaan. Siitä vain tuli roolini, mikä on sinänsä hauskaa, koska sen tekemisestä pidän vähiten. Pidän rumpujen ja kitaran soittamisesta todella paljon ja totta kai myös musiikin tekeminen on tärkeää, ja joskus tekisi mieli lopettaa laulaminen kokonaan.

Teidät on usein nimetty ensimmäiseksi “nu-metal” –bändiksi. Mitä mieltä olet tästä termistä?

– Meillä on aina ollut paljon perässähiihtäjiä ja kopioijia, mutta en pidä tuosta termistä yhtään. Olemme aina olleet vain rock-bändi. Emme pidä siitäkään että meitä kutsutaan metallibändiksi, sillä olemme Korn. Ihmiset keksivät termejä kun yrittävät kuvailla jotain, mutta nu-metal on kirosana. Kun moni bändi alkoi tekemään musiikkia, joka kuulosti Kornilta, silloin syntyi se varsinainen nu-metalli. Meillä ei ollut oikeasti sen kanssa mitään tekemistä, emmehän voi sille mitään että meitä kopioidaan. En kutsuisi RHCP:tä funk-bändiksi, ja mekään emme ole metalli- tai nu-metalli –bändi, olemme Korn.

Teksti: Sauli Vuoti

Live-kuvat: Liisa Ukkola


 

Lisää luettavaa