Kumpi on parempi, Toys In The Attic vai Rocks? Aerosmith-kitaristi vastasi ikuisuuskysymykseen

Joe Perry kertoi oman näkemyksensä asiaan, josta fanit ovat vääntäneet kättä jo useamman vuosikymmenen.
19.7.2023 17:06

Rockmusiikin historiaan liittyy monia ikuisuuskysymyksiä, kuten kumpi Aerosmithin klassikkolevyistä on parempi: kolmoslevy Toys In The Attic (1975) vai sitä seurannut Rocks (1976)?

Muun muassa Walk This Way– ja Sweet Emotion -hitit poikinut Toys oli yhtyeelle kaupallinen läpimurto ja vaikka saikin ilmestyessään kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton, rankkasi muun muassa Rolling Stone -lehti sen vuoden 2003 kaikkien aikojen 500 parasta albumia -listalleen sijalle 228. Myös Rocks herätti ilmestyessään kriitikoissa ristiriitaisia tunteita, mutta myi nopeasti platinaa ja toimi suurena inspiraationa muun muassa Nirvanan Kurt Cobainille, Guns N’ Rosesin Slashille ja Metallican James Hetfieldille. Rolling Stonen vuonna 2020 päivitetylle kaikkien aikojen parhaiden levyjen listalle se nostettiin sijalle 366. ja kappaleista Back In The Saddle ja Last Child muodostui keikkavakioita.

Classic Rock -lehden toimittaja päätti kysyä itseltään Aerosmith-kitaristi Joe Perryltä, kumman levyn puoleen tämä kallistuu. Perry antoi aluksi suoraan kysymykseen hyvin epäsuoran ja ympäripyöreän vastauksen.

Toys oli ensimmäinen kertamme studiossa, kun meillä ei ollut levyllisen verran biisejä valmiina. Meidän piti kirjoittaa lisää studiossa. (Tuottaja) Jack Douglas sanoi, että tarvitsemme vielä yhden rokkipalan, joten minä istuin alas ja aloin vain soittaa – näin syntyi Toys In The Atticin riffi. Sillä levyllä meistä tuntui, että olimme saaneet studion haltuun”, Perry pyörittelee.

Rocksilla meillä oli enemmän itseluottamusta. Meidän piti yhä tehdä biisejä lennossa, mutta osasimme valjastaa luovuutemme paremmin. Toki paineet olivat yhä kovat, koska kiersimme jatkuvasti eikä meillä ollut yhtään luppoaikaa. Kukaan ei sanonut: ’Pitäkää kuukausi taukoa ja tehkää biisejä’, vaan se oli: ’Menkää studioon ja ottakaa mukaan kaikki ideat, mitä sattuu olemaan’. Sellaista se oli. Rocks oli se levy, jonka kohdalla ajattelimme, että vau, nyt olemme päässeet tähän pisteeseen.”

Classic Rockin toimittaja ei kuitenkaan päästänyt Perryä näin helpolla vaan vaati tätä valitsemaan, kumpaa hän pitää parempana levynä. Lopulta Perry taipui ja antoi suoran, selkeän vastauksen:

”Haha, okei. Rocks tuntuu menevän enemmän suoraan asiaan. Toysilla on jotain hienoja hetkiä, mutta kuuntelen mieluummin Rocksia.”

Tulihan se sieltä kun vähän potkii! Mutta onko hän oikeassa? Kumpi sinusta on parempi levy? Vastaa kyselyyn alla niin katsotaan, mitä mieltä meidän lukijakuntamme on.


Lisää luettavaa