Kuolemattomia tarinoita legendaarisilta järviltä – Amorphis kiertää klassikkoalbumin myötä

10.9.2014 11:43

Amorphis juhlii loppuvuoden aikana parikymppistä Tales From The Thousand Lakes -pitkäsoittoa. Kyseessähän on eittämättä eräs suomalaisen raskaan musiikin tärkeimmistä teoksista koskaan – eikä levyn merkitys kalpene maailmanlaajuisestikaan ajateltuna.

Tales täytti kaksikymmentä 12. heinäkuuta. Kun laulajamme Tomi Joutsen liittyi yhtyeeseen vuonna 2005, ryhdyimme ”käymään läpi” mahdollisia vanhempia biisejä ja Talesin kappaleista esimerkiksi Black Winter Day, The Castaway, Into Hiding ja In The Beginning ovatkin kuuluneet hyvin usein livesettiimme viime vuosina – ja nämä biisit nostavat aina hymyn fanien kasvoille. Ymmärrämme siis hyvin, miten paljon Tales From The Thousand Lakes merkitsee Amorphis-diggareille ja lähdemmekin soittamaan koko albumia hyvillä mielin, kitaristi Esa Holopainen sanoo.

Myös Tomi Joutsen on luonnollisesti erittäin innoissaan.

– Amorphis oli tullut minulle tutuksi jo Karelian Isthmus -debyytin aikoihin. Tales taas oli ensimmäinen itse ostettu Amo-levy, sillä Kareliaa tuli luukutettua kaverilta äänitetyn c-kasetin kautta. Yyterin juhannusjuhlilla Talesia tuli diggailtua ”lämpimikseen” omassa teltassa, kun ulkona oli todella kylmä ja vettä satoi pari ensimmäistä päivää. Sehän oli mahtavaa: kaksi hevaria pienessä teltassa, pikkuisen kaljaa ja Tales tärisee kasettinauhurissa, laulaja muistelee.

Tales toimi silloin ja toimii edelleen. Muistan hyvin, kuinka levyn iskelmälliset melodiat jäivät lähes kertalaakista päähän soimaan ja pitkäsoitto oli maaginen kokemus myös kokonaisuudessaan. Ja se, että bändi oli vielä Suomesta… Se oli jotain ihan käsittämätöntä! Levystä puuttui kokonaan semmoinen ”suomi-räpellys”, joka kuitenkin paistoi monesta bändistä läpi niihin aikoihin. Nykyään sitä tietynlaista räpellystä osaa toki myös arvostaa, vähän eri kantilta vaan.

Millaisia Tales-keikat tulevat olemaan? Kaksiosaisia?

– Lopullinen suunnitelma on vielä tekemättä. Tales soitetaan toki kokonaan ja visuaalisuuteen panostetaan tuon ajan henkeen sopivalla tavalla. Niin ja kitarat viritetään C-vireeseen ja jalat vedetään tukevaan haara-asentoon. Ensimmäiset Tales-keikat soitetaan tosiaan loppuvuodesta ja ensi vuoden puolella on luvassa samaa herkkua, esimerkiksi Wackenissa. Talesin soittamista kokonaisuudessaan on toivottu paljon ja onkin todella hienoa nähdä, että albumilla näyttää edelleen olevan iso merkitys monelle musadiggarille.

Tales From The Thousand Lakes -konsertit (toistaiseksi):

26.12. Berliini, Huxley’s Neue Welt    
27.12. Leipzig, Täubchenthal
28.12. München, Backstage
29.12. Tilburg, O13   
30.12. Pratteln, Z7   
31.12. Essen, Weststadthalle

Lisää luettavaa