Lars von Trier vastaa Björkin Facebook-kirjoitukseen – kiistää vihjailut kuvauksissa tapahtuneesta ahdistelusta

"Ei pidä paikkaansa", ohjaaja sanoo.

Björk intoutui kertomaan käynnissä olevan #metoo-kampanjan myötä omista ahdistelukokemuksistaan. Laulaja kirjoitti julkisessa Facebook-viestissä kokeneensa seksuaalista häirintää nimettömäksi jätetyn ”tanskalaisen ohjaajan” kanssa työskennellessään. Nimiä ei mainittu, mutta kun Björkin historiasta ei löydy montaa tanskalaisohjaajan kanssa tehtyä elokuvaa ja laulajan yhteistyö tanskalaisen Lars von Trierin kanssa päättyi vuosituhannen alussa välirikkoon, ei kenellekään jäänyt epäselväksi, kenestä päivityksessä puhuttiin.

Myös Von Trier taisi ajatella samalla tavalla, sillä hän kieltää ykskantaan vihjailut ahdistelusta. Ohjaaja kommentoi aihetta Jyllands Postenissa. Englanniksi haastattelusta kertoo muun muassa The Guardian.

”Ei pidä paikkaansa”, Von Trier toteaa Björkin viestistä. ”Mutta emme ole ystäviä, se on kyllä fakta.”

Björk näytteli pääosaa Von Trierin Dancer in the Dark -elokuvassa (2000). Teoksen tuottajiin kuuluva Peter Aalbaek Jensen puolestaan lisää, ettei heistä ollut vastusta Björkin kaltaiselle vahvalle naiselle.

”Muistaakseni se oli niin päin, että me olimme uhreja. Se nainen oli vahvempi kuin Lars von Trier, minä tai koko yhtiömme yhteensä”, Jensen sanoo.

Samassa jutussa Von Trier ylistää Björkin roolisuoritusta yhdeksi parhaista, mitä hänen elokuvissaan on nähty. Ohjaajan myöhemmissä elokuvissa on nähty roolisuorituksia muun muassa Nicole Kidmanilta, Charlotte Gainsbourgilta ja Uma Thurmanilta. Nämä eivät ole yhtyneet Björkin syytöksiin huonosta kohtelusta.