”Laulaja ei osaa laulaa ja kitaristi tarvitsee kipeästi apua” – Yngwie Malmsteen arvioi vuonna 1994 Metallicaa, Pearl Jamia ja Panteraa

Kitarasankari Yngwie Malmsteen ei tunnetusti juuri arkaile esittää tiukaakin kritiikkiä, mikäli miehen mielestä moiseen vain aihetta on.

Yksi havainnollisimmista esimerkeistä miehen suorapuheisuudesta saatiin vuonna 1994, kun muusikko arvioi Guitar World -lehden hänelle soittamia kappaleita. Alla muutamia poimintoja Ynkän tuolloisista mietteistä.

”Kappaleen soolosoitto on todella huonoa”, mies analysoi toisen tunnetun kitaravirtuoosi Joe Starianin The Mighty Turtle Head -kappaletta. ”Venytykset ovat aivan ulkona ja epävireessä. Se on ihan perustavanlaatuista pentatonista paskaa.”

Metallican Master of Puppets sai puolestaan kiitosta. Mies yltyy jopa hehkuttamaan James Hetfieldiä laulajana ja Lars Ulrichia rumpalina. Kirk Hammettin soolosoitto ei kuitenkaan Ynkälle maistunut.

”Mielestäni soolosoittaja ei ole erityisen hyvä. Hän on aika hyvä soittamaan nopeasti. Mutta hänen nuottivalintansa ja oikean sävelkorkeuden tajunsa ovat todella huonolla tolalla. Hän ei soita musikaalisesti tai vireessä.”

Panteran Dimebag Darrell lukeutuu monien kirjoissa yhdeksi metallin historian etevimmistä kuusikielisen taitajista. Yngwie ei taida kuitenkaan tähän ryhmään kuulua.

”Mitä laulamiseen tulee, en löydä oikeita sanoja kuvatakseni inhoani”, mies sanoo I’m Broken -kappaleen kuultuaan. ”Se ei ole laulamista. Kuulostaa siltä kuin joku tunkisi jotain laulajan takapuoleen tai hänen suustaan ja takapuolestaan olisi tulossa jotakin ulos samaan aikaan.”

Kitarasoolon Yngwie lyttääkin vähintään yhtä kovin sanankääntein.

”Aluksi se kuulosti Chuck Berryltä, mutta sitten alkoi tulemaan aivan karmeita venytyksiä. Hyvin mautonta. Se oli yksi huonoimmista sooloista joita olen koskaan kuullut. Biisin alun ja lopun riffit olivat kuitenkin todella hyviä.”

Pearl Jamin Go-kappale kirvoittaa mieheltä kenties kaikkein tiukimmat tylytykset.

”Kaivan nyt omaa hautaani, mutta mielestäni Pearl Jamin laulajan tulisi niellä pearl jamia [tämän kukin voi käsittää haluamallaan tavalla]! Hän ei osaa laulaa! Ja kitaristi tarvitsee kipeästi apua. Kitarasoolo on hirvittävä – se on vain wah-paskaa.”

”Se on mitä iljettävintä, mautonta, niin yleistä, niin häpeämätöntä – pahinta mahdollista”, Yngwie jatkaa. ”Tyypit kuten Clapton, Hendrix, Angus Young, Ritchie Blackmore, jopa Jimmy Page soittivat pentatonista – sitä yleistä tavaraa – mutta he tekivät sen tyylillä. Pearl Jamin kitaristilla ja Metallican soolosoittajalla ei ole lainkaan makua.”

Enemmän tai vähemmän puhtaat paperit Yngwien yhden miehen levyraadilta saivat Gary Mooren Still Got The Blues, Steve Vain Touching Tongues ja The Allman Brothers Bandin Jessica.

Voit käydä tarkastamassa kaikki mukana olleet kappaleet ja Yngwien ajatukset niistä täältä.