Legendaarinen elokuvasäveltäjä Ennio Morricone, 91, on kuollut

EPA-EFE/Balazs Mohai/AOP

Lepää rauhassa, Maestro.

Ikoninen elokuvasäveltäjä, italialainen Ennio Morricone on kuollut, kertoo uutistoimisto Reuters. Morriconea edustavan asianajaja Giorgio Asumman mukaan 91-vuotias Morricone menehtyi sairaalassa, johon hänet oli viety säveltäjän kaaduttua tapaturmaisesti.

10. marraskuuta 1928 Roomassa syntynyt säveltäjä, kapellimestari ja trumpetisti teki sävellyksiä yli 400 elokuvaan ja tv-tuotantoon sekä yli 100 omaa klassista teosta. Morricone muistetaan erityisesti yhteistyöstään Sergio Leonen kanssa ja tämän musiikkia kuultiin ikonisissa spagettiwesterneissä kuten Hyvät, pahat ja rumat, Vain muutaman dollarin tähden ja Huuliharppukostaja. Muita tunnettuja elokuvia, joihin Morricone sävelsi musiikkia, ovat muun muassa Cinema Paradiso, The Thing – ”se” jostakin, Bugsy, Lahjomattomat, Manaaja II, Hamlet, Frantic sekä Quentin Tarantinon ohjaama The Hateful Eight.

Morriconen tunnetuimpia sävellyksiä ovat muun muassa The Ecstasy Of Gold, Se Telefonando, tunnuskappale elokuvasta Hyvät, pahat ja rumat, Chi Mai sekä Man With A Harmonica.

Morricone palkittiin vuonna 2007 elämäntyö-Oscarilla. Tämä ja Tarantinon Hateful Eight -elokuvasta saatu Oscar jäivät maestron ainoiksi Oscar-voitoiksi, vaikka hän oli urallaan ehdokkaana kaikkiaan kuusi kertaa. Morricone voitti urallaan myös lukuisia muita palkintoja Grammy-palkinnon Lahjomattomat-elokuvan soundtrackista.

Suomessa Morricone nähtiin johtamassa orkesteria vuonna 2016, jolloin maestron elokuvamusiikkia kuultiin Helsingin Hartwall-areenalla.