”Luotin ihmiseen, joka ei ollut luottamuksen arvoinen” – Alanis Morissette sanoutuu irti uudesta dokumentista

Alanis Morissette.
Ken McKay /ITV /Shutterstock /All Over Press

"Tämä ei ole se tarina, jonka suostuin kertomaan", Morissette sanoo otsikoihin nousseesta Jagged-dokumentistaan.

Uutisoimme eilen tällä viikolla Toronton elokuvajuhlilla ensiesityksensä saaneesta Jagged-dokumentista, jossa Alanis Morissette kertoo elämästään ja urastaan, ennen kaikkea vuoden 1995 Jagged Little Pill -menestysalbumista. Dokumentti nousi otsikoihin muun muassa siitä, että Morissette kertoo siinä tulleensa alaikäisenä uransa alkuvaiheessa monien miesten hyväksikäyttämäksi. Laulaja myös kritisoi sitä, miten vähän tukea tällaisten tapausten uhrit saavat yhteiskunnalta.

”Monet sanovat aina, että ’Miksi nämä naiset odottavat 30 vuotta ennen kuin sanovat mitään?’ Haistakaa vittu – eivät he odota 30 vuotta, vaan kukaan ei ole kuunnellut heitä tai heidän elämänsä ja perheensä on ollut uhattuna”, Washington Post raportoi Morissetten sanovan dokumentissa.

Laulaja itse on kuitenkin nyt irtisanoutunut palkitun dokumentintekijän Alison Klaymanin ohjaamasta Jaggedistä ja ilmoittanut, ettei tule osallistumaan elokuvan näytöksiin. Morissetten edustajat välittivät laulajan lausunnon Pitchforkin kautta:

”Suostuin osallistumaan dokumenttiin, jonka oli tarkoitus juhlistaa 25 vuotta täyttänyttä Jagged Little Pill -levyä. Minua haastateltiin aikana, jolloin olin todella haavoittuvassa tilassa (keskellä kolmatta synnytyksen jälkeistä masennusta, karanteenin aikana). Minut tuuditettiin turvallisuudentunteeseen ja heidän hekumallinen agendansa tuli selväksi vasta kun näin elokuvan ensimmäisen leikkausversion. Tajusin, että visiomme menivät todella pahasti ristiin. Tämä ei ole se tarina, jonka suostuin kertomaan. Luotin ihmiseen, joka ei ollut luottamuksen arvoinen ja nyt koen sen jälkiseuraamukset”, Morissette kertoo.

”Olen päättänyt olla osallistumatta yhteenkään tapahtumaan elokuvan ympärillä kahdesta syystä: ensinnäkin olen nyt kiertueella. Toiseksi, toisin kuin monet vuosien varrella tehdyt ’tarinat’ ja epäviralliset elämäkerrat, tämä esittää väitteitä ja faktoja, jotka eivät yksinkertaisesti ole totta. Vaikka elokuvassa on myös kauniita ja tietyin osin tarkkoja osuuksia, en halua tukea jonkun toisen vähättelevää tulkintaa tarinasta, jossa on niin paljon nyansseja, etteivät he pysty käsittelemään niitä.”

Morissetten lausunnosta ei käy ilmi, mitkä asiat ja väitteet dokumentissa tarkalleen ottaen ovat laulajasta valetta tai muuten ongelmallisia.