Madonna palkittiin vuoden naisena, piti tulisen kiitospuheen seksismistä – ”Miehille ei ole sääntöjä, ainoastaan naisille”

Billboardin organisoimassa Women in Music -tapahtumassa palkittiin ansioituneita musiikkialan toimijoita ja vuoden naiseksi kruunattiin pop-ikoni Madonna. Madonna piti pitkän, tunteikkaan ja voimakkaan puheen, jonka aikana tähti ei säästellyt yhtään vaan antoi tulla oikein olan takaa.

– Seison edessänne ovimattona… Tarkoitan naispuolisena viihdyttäjänä. Kiitän että saan tunnustusta siitä, että olen jatkanut uraani 34 vuotta häpeilemättömän seksismin, naisvihan ja jatkuvan hyväksikäytön maailmassa, Madonna aloitti puheensa.

Madonnan keskittyi puheessa juuri tähän kaksinaismoralismiin ja seksismiin, joka edelleen pitää pintansa musiikkimaailmassa ja sen kulisseissa. Hän sanoo suurimman muusansa olleen David Bowie, joka sai Madonnan ajattelemaan, ettei sääntöjä ole. Hän huomasi vuosien varrella olleensa kuitenkin väärässä.

– Miehille ei ole sääntöjä, ainoastaan naisille. Saat olla kaunis ja seksikäs, mutta älä näytä olevasi liian fiksu. Älä toisinajattele. Saat olla miesten esineellistämä ja pukeutua kuin lutka, mutta älä tunnusta sitä. Äläkä missään nimessä ikäänny, se on syntiä, Madonna toteaa.

Madonna muisteli puheessaan myös sitä hetkeä, jolloin hän tajusi, ettei naisilla ole samoja vapauksia kuin miehillä. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun hän erosi miehestään Sean Pennistä.

– Tein Erotica-levyn ja julkaisin Sex-kirjani. Olin jokaisen lehden otsikoissa ja joka ainoassa artikkelissa tuomittiin minut. Olin huora ja noita. Yksi otsikko vertasi minua Saatanaan. Ihmettelin, ”mutta eikös Prince kulje ympäriinsä verkkosukissa, korkeissa koroissa, punaa huulissaan ja pakarat paljaana?” Kyllä, mutta hän onkin mies.

– Haluaisinkin sanoa nyt kaikille naisille tämän: naiset ovat olleet niin kauan alistettuina, että he uskovat kaiken mitä miehet heistä sanovat. Luullaan että täytyy tukea miestä saadakseen jotain tehdyksi. Ja maailmassa on toki hyviä miehiä, jotka ansaitsevat tukea, mutta ei sen vuoksi että he ovat miehiä vaan sen vuoksi, että he ovat sen arvoisia. Meidän naisten tulee pitää itseämme ja toisiamme arvossa. Ystävystykää ja tutustukaa vahvoihin naisiin, ottakaa oppia ja tehkää yhteistyötä, inspiroitukaa, tukekaa ja valaiskaa toisianne.