Madonna piti muistopuheen Aretha Franklinille MTV:n palkintogaalassa – Suututti samalla puoli internetiä

Madonnan kunnianosoitusta kritisoidaan itsekeskeiseksi.

Maanantai-iltana 20. elokuuta järjestettiin perinteiset MTV:n Video Music Awardsit, jossa palkitaan vuoden parhaimpia musiikkivideoita sekä niiden tekijöitä. Vuoden parhaimman videon pystin jakoi tänä vuonna popin kuningatar Madonna, joka piti samalla pitkän kiitospuheen viime viikolla menehtyneelle soulin kuningattarelle Aretha Franklinille.

Madonna aloitti puheensa kertomalla, miten Franklin muutti hänen elämänsä suunnan, kun tämä lähti 18-vuotiaana toteuttamaan haavettaan ammattitanssijan urasta. Vuosien kamppailun ja köyhyyden jälkeen hän päätyi koe-esiintymiseen, jossa haettiin taustatanssijoita ja -laulajia ranskalaiselle diskosensaatiolle.

”Tanssiosuus meni hyvin. Sitten he kysyivät, oliko minulla kappaletta ja sen nuotteja valmiina. Menin paniikkiin. Olin unohtanut tämän tärkeän osan kokeesta. Minun piti ajatella nopeasti, sillä seuraava ateriani riippuisi tästä. Onneksi yksi lempilevyistäni oli Aretha Franklinin Lady Soul, joten heitin laulavani (You Make Me Feel) Like A Natural Womanin. Tuottajat alkoivat huutaa ja katsoivat pianistia. Sanoin, etten tarvitse nuottia enkä taustamusiikkia, osaan kaikki sanat ja laulan a cappellana. Näin, etteivät he ottaneet minua tosissaan. Ja miksi olisi pitänytkään? Joku laiha valkoinen tyttö tulee tänne ja vetää muka a cappellana kappaleen maailman suurimmalta soul-laulajalta”, Madonna muistelee.

”Aloin laulaa ja kun lopetin, olin kauttaaltaan hiessä hermostuksesta. He sanoivat soittavansa takaisin, ehkä. Kului viikkoja eikä puhelin soinut. Lopulta yksi tuottajista otti yhteyttä ja sanoi, etten ole oikea henkilö tähän pestiin, mutta heistä minussa oli potentiaalia ja särmää. He halusivat minut Pariisiin ja tehdä minusta tähden. Siitä alkoi urani laulajana – lähdin Pariisiin, mutta tulin takaisin, koska en ollut itse ansainnut sitä elämää ja se tuntui väärältä. Halusin tehdä itse kappaleeni ja olla muusikko, en sätkynukke. Palasin kotiin ja opettelin soittamaan kitaraa ja loppu on historiaa.”

”Ihmettelette varmaan, miksi kerron tämän tarinan. Mitään tästä ei olisi tapahtunut ilman soulin kuningatarta. Hän johdatti minut tähän pisteeseen ja tiedän, että hän on vaikuttanut niin monen täällä olevan ihmisen elämään. Haluan kiittää sinua, Aretha, meidän voimaannuttamisesta. R-E-S-P-E-C-T. Kauan eläköön kuningatar”, Madonna päätti puheensa.

Madonnan tarkoitusperät olivat varmasti hyvät, mutta tästä huolimatta hän onnistui puheellaan suututtamaan puoli internetiä. Varsinkin Twitterissä lukuisat kommentoijat kritisoivat erityisesti sitä, miten Franklinille tarkoitettu puhe teki lähinnä kunniaa Madonnalle itselleen.

”Mikä koskettava tribuutti Aretha Franklinille, jossa Madonna puhui itsestään 30 helvetin minuuttia”, kommentoi eräskin käyttäjä.

”Madonna käsittelee Aretha Franklinin kuolemaa kertomalla itsestään ja omasta musiikillisesta matkastaan ja se on rehellisesti sanoen valkoisinta paskaa mitä olen koskaan nähnyt”, kommentoi puolestaan Evette Dionne.

”Madonna pilasi Prince-tribuutin Billboard Awardseissa 2016. Madonna pilasi Aretha Franklin tribuutin VMA:ssa 2018. En oikeasti halua enää koskaan nähdä häntä”, toteaa vuorostaan nimimerkki ReignOfApril.