Magyar Posse teki musiikin apokalyptiseen elokuvaan

3.10.2008 11:32

Elokuvallisten äänimaisemien mestari Magyar Posse on säveltänyt musiikin Petri Hagnerin Aldebaran Rising -elokuvaan. Elävällä säestyksellä esitettävä leffa pyrkii hämärtämään konsertin ja elokuvanäytöksen välisen rajan.

Elokuvallisten äänimaisemien mestari Magyar Posse on säveltänyt musiikin Petri Hagnerin Aldebaran Rising -elokuvaan. Elävällä säestyksellä esitettävä leffa pyrkii hämärtämään konsertin ja elokuvanäytöksen välisen rajan. Samalla se tutkii liikkuvan kuvan, äänitehosteiden ja musiikin yhdistämisen ulottuvuuksia.

– Oltiin jo pitkään puhuttu yhteistyöstä Hagnerin kanssa, siis myös ennen tämän leffan tekoa. Alkuperäinen idea oli sellainen, että Petri olisi tullut tekemään Posselle keikkavisuaaleja. Homma paisuikin itsenäiseksi leffaksi siinä vaiheessa, kun Satakunnan taidetoimikunnan läänintaiteilja Kimmo Rahunen innostui yhteistyöideasta. Tuntui heti haastavammalta tehdä aivan uusi itsenäinen teos, johon musat on sävelletty kuvan innoittamana, kosketinsoittaja Pasi Salmi sanoo.

– Tällä hetkellä tekeminen on kuumimmillaan kun kuvaa, äänitehosteita ja musaa vielä duunataan lopulliseen kuntoon. Tämä on ollut raskaampi prosessi verrattuna "normaalin" levyn tekemiseen. Nyt täytyy hallita aika monta palaa kerralla, eikä siltikään pysy täysin kartalla kokonaisdramatugiasta.

– Peruskuvio oli joka tapauksessa sellainen, että Hagner toimitti meille kuvaa ja paljasti ehkä noin kolmella sanalla, mistä leffassa on kyse. Tämän jälkeen sävellettiin ja heitettiin kamaa roskiin. Sitten Hagner taas toimitti sekä uutta materiaalia että uusiksi mennyttä vanhaa materiaalia. Aikamoista sovittamista siis. Aldebaran Rising -leffan sisältöä uskallan kommentoida ainoastaan sanalla "apokalyptinen".

– Varmaksi en tätä sano, mutta uskon, että elokuvan musiikista tulee cd. Toivottavasti saadaan sekä kuva että ääni myös dvd:lle.

Aldebaran Risingin esitykset tapahtuvat Palmgren-konservatoriossa Porissa perjantaina 17.10 klo 20.00 sekä lauantaina 18.10 klo 16.00 ja 20.00.

Elokuvan "teaseri" on nähtävissä täällä.

Lisää luettavaa