Mastodonin Brann Dailor listasi yhtyeensä albumit paremmuusjärjestykseen – mikä kohosi kärkeen, mikä jäi hännille?

Virkistävää, kun muusikko ei automaattisesti laita yhtyeensä uusinta albumia ykköseksi.
6.10.2017 09:55

Brann Dailor otti osaa Noiseyn Rank Your Records -juttusarjaan ja listasi senhetkisen näkemyksensä siitä, millaiseen paremmuusjärjestykseen hän asettaa Mastodonin albumit.

Urakka ei ollut tietenkään helppo: rumpalin mainitaan viittä vaille peruneen koko jutun, koska levyjen listaaminen on ”kuin yrittäisi miettiä, kuka omista lapsista on suosikkisi”. Loppujen lopuksi Dailor kuitenkin nosti ykköseksi vuonna 2009 julkaistun proge-eepoksen Crack the Skye.

”Minusta nousimme tuolloin säveltäjinä ja sovittajina uudelle tasolle. Mukana on myös monta mieletöntä Bernt Hinds -hetkeä”, Dailor sanoo bändin kitaristiin viitaten.

”Kun kuulin levyn ensi kertaa, olin todella tohkeissani. Että vau, tämä on mieletöntä, en voi uskoa että saimme aikaan jotain tällaista. Se on sellainen levy, jota en häpeilisi soittaa David Bowielle.”

Listan viimeisenä on vähemmän yllättäen Call of the Mastodon, joka ei oikeastaan ole virallinen studiolevy, vaan vuonna 2006 julkaistu kokoelma bändin varhaisia biisejä. Virallisista studiolevyistä heikoimman sijan saa The Hunter (2011), jonka tekemisen aikaan bändissä oli useasta syystä ahdistunut tunnelma – esimerkiksi Brent Hindsin veli sai noihin aikoihin surmansa metsästysonnettomuudessa.

”Meidän oli pakko pitää tunnelma harjoituksissa mahdollisimman kevyenä. Niinpä luovuimme usealla biisillä kunnianhimoisemmista konsepti-ideoista”, Dailor sanoo.

”Se levy oli tavallaan vastaisku itseämme vastaan. Olimme juuri kiertäneet kahden vuoden ajan Crack the Skyen jälkimainingeissa ja keskittyneet monimutkaisiin progebiiseihin ja kappalerakenteisiin. Tällä kertaa emme kaivautuneet biiseissä kovin syvälle, koska se ei ollut mahdollista, etenkään Brentillä. Rakastan sitä levyä silti.”

Dailorin koko lista näyttää seuraavalta:

8. Call of the Mastodon
7. The Hunter
6. Remission
5. Once More ‘Round the Sun
4. Emperor of Sand
3. Blood Mountain
2. Leviathan
1. Crack the Skye

Lisää luettavaa