Miksi Alice Cooperin manageri kieltäytyi ottamasta The Beatlesia huomaansa? Laulaja kertoo syyn – ”Hän vastasi hyvin viisaasti…”

Cooper myös kertoo, miten hänen ja Shep Gordonin yhteistyö on pysynyt lujana jo yli 50 vuotta.
31.5.2021 13:35

Kun The Beatles -yhtyeen alkuperäinen manageri, ”viidenneksi beatleksi” usein nimetty Brian Epstein menehtyi elokuussa 1967, hänen paikkansa yhtyeen managerina otti newyorkilainen Allen Klein, joka aloitti pestissään – Paul McCartneyn vastustelusta huolimatta – helmikuussa 1969. Klein ei suinkaan ollut ainoa kandidaatti Epsteinin paikkaajaksi, vaan muun muassa Alice Cooperia, Blondieta, Groucho Marxia, Kenny Logginsia, Pink Floydia ja Pointer Sistersia manageroinutta Shep Gordonia harkittiin ja jopa kysyttiinkin pestiin.

Alice Cooper muistelee tuoreessa Joe Bonamassan juontamassa Live From Nerdville -podcastissa olleensa paikalla, kun Gordon sai puhelun itseltään George Harrisonilta. Työtarjous sattui tulemaan juuri sellaiseen aikaan, kun Gordon lopetti managerisuhteensa lähes kaikkiin artisteihinsa.

”Eräänä päivänä hän kutsui minut toimistoonsa ja sanoi: ’Kaikki muut paitsi sinä ja Groucho ajavat minut hulluuden partaalle… Haluan että olet täällä, kun soitan ja irtisanoudun kaikista’. Siinä minä istuin ja kuuntelin, kun hän soitti väkeä läpi, sanoi tehneensä tarpeeksi näiden eteen ja että on tullut aika jatkaa eteenpäin. ’Nyt se on tehty – nyt olemme enää vain sinä ja minä!’ hän sanoi lopuksi ja poksautti sampanjan auki”, Cooper kertaa.

”Yhtäkkiä puhelin soi. ’Et ikinä usko, kuka soittaa’, hän sanoi minulle. ’Se on George Harrison. Hän haluaa että alan Beatlesin manageriksi’. Sanoin hänelle, että totta ihmeessä alat! Pääset sanomaan kaikille, että olet manageroinut Beatlesia! Mutta hän vastasi hyvin viisaasti. Hän sanoi: ’Voin hoitaa oheistuotteitanne, mutta en ryhdy manageriksenne. En halua olla paikalla, kun Paul, John (Lennon), Ringo (Starr) ja George riitelevät rahasta. Se pilaisi Beatlesin minulle ikuisiksi ajoiksi’. George ymmärsi yskän täysin.”

Gordon on yhä tänäkin päivänä Cooperin manageri ja yhteistyötä on jatkunut jo yli 50 vuotta. Erikoista asiassa on se, etteivät he ole koskaan tehneet kirjallista sopimusta. Cooperin mukaan salaisuus on molemminpuolinen syvä kunnioitus ja luotto toisen osaamiseen.

”En ole koskaan kysynyt häneltä, mitä tienasimme jostain keikasta. En ole koskaan kysynyt, paljonko tienaamme t-paidoilla. Sanoin hänelle heti alussa, etten halua hoitaa bisnespuolta. Minä hoidan musiikin ja viihteen, hoida sinä bisnekset, enkä koskaan kyseenalaista hommaasi. Siihen kaikki pohjautuu”, Cooper toteaa.

”Monet nuoret bändit hajoavat sellaiseen turhaan: ’Hän sai 12 prosenttia paitamyynnistä ja hän vain 9 prosenttia…’ Ei heidän kuuluisi edes tietää sellaista! Ei heidän kuuluisi tietää, paljonko t-paita maksaa. En minä tiedä, paljonko minun paitani kustantaa eikä minua kiinnosta. Minua kiinnostaa vain, että show onnistuu täydellisesti joka ilta. Siitä minä olen vastuussa.”

Lisää luettavaa