Millaista on työskennellä Metallican rumputeknikkona? Jimmy Clark sen tietää ja kertoo

20.11.2023 14:45

Metallica on kuuluisa varsin kunnioitettavasta kiertuetahdistaan. Yhtye viihtyy tiiviisti tien päällä, ja orkesterin rundit ovat vanhan liiton oppien mukaisesti pitkiä maratonjuoksuja, joissa Tellus kolutaan varsin kattavasti läpi. Millaista tällaisilla kiertueilla on sitten toimia teknikkona?

Kymmenen vuoden ajan Metallican matkassa kulkenut rumputeknikko Jimmy Clark kertoi aiheesta Progrock Digital -podcastin haastattelussa. Clark tuumaa, että hektiseltä kuulostava työ on loppujen lopuksi varsin sulavaa toimintaa – ja miksipä ei olisi, kun mukaan on palkattu kunkin alan kovimmat asiantuntijat.

”Metallican organisaatio on kuin erittäin hyvin öljytty kone, eikä tämä ole lainkaan stressaavaa hommaa. Teemme tätä nykyä ehkä 25 keikkaa vuodessa 72 Seasons -albumin tiimoilta. Meillä on vähän alle 40X40-metrinen lava, ja teemme kaksi keikkaa aina kussakin kaupungissa, ja siihen sopeudutaan. Minulla meni ehkä viikko, että totuin kuvioon, ja nyt vain keskityn hoitamaan hommia”, Clark sanoo ja jatkaa:

”Metallican kiertueporukka on varmaan paras koko maailmassa. Kaikki sen jäsenet ovat oman alansa huippuja, mikä tekee kaikesta helppoa. Niinpä liikutamme laitteet ja teemme kaiken nopeasti, tehokkaasti ja turvallisesti.”

Clark kertoo olleensa Metallica-pestinsä alkuvaiheessa hermostunut, mutta ajan mittaan kaikki on muuttunut rutiiniksi.

”Aluksi ajattelin, että voi luoja, työskentelen nyt Metallicalle ja maailman kuuluisimmalle metallirumpalille. Siis Lars on vähän sama kuin työskentelisin John Bonhamille tai Keith Moonille tai jollekin sellaiselle tyypille, jonka musiikin parissa vartuin. Lars on alansa ikoni”, Clark sanoo.

”Joten joo, aluksi kaikki oli aika hermostuttavaa, mutta sitten opin tuntemaan hänen ilmeensä ja ymmärsin, milloin hän tarvitsi jotain, ja nykyään olen jo tottunut kaikkeen. Menen vain paikalleni ja teen hommani, kunhan vain tiedän, että minulla on käsillä kaikki tarvitsemani.”

”Pahinta lienee, jos minun täytyy käydä ennen keikkaa kusella ja vessoille on pitkä matka. Sen pahemmiksi eivät minun huoleni juuri muutu”, Clark tuumaa.

Lisää luettavaa