Miltä kuulostaa, kun pään painaa kiinni männyn paksuun runkoon? – Ennakkokuuntelussa Linda Fredrikssonin Pinetree Song

Linda Fredriksson.
Iiris Heikka

Kappale löytyy Fredrikssonin tulevalta soolodebyytiltä.

Saksofonisti Linda Fredriksson (Mopo, Superposition, Ricky-Tick Big Band) julkaisee debyyttisooloalbuminsa Juniper 29. lokakuuta. Levyllä Fredrikssonin kanssa esiintyy yhtye, jossa soittavat Tuomo Prättälä (koskettimet), Olavi Louhivuori (rummut) ja Mikael Saastamoinen (kontrabasso). Tuottaja Minna Koivisto soittaa modulaarisyntetisaattoria ja levyllä vierailee ruotsalaispianisti Matti Bye.

Soundi tarjoaa nyt ennakkoon kuunneltavaksi tulevan singlejulkaisun Pinetree Song, jota säveltäessä Fredrikssonilla oli mielessään erityisen vahvana kuva siitä, miltä kuulostaa, kun pään painaa kiinni männyn paksuun runkoon.

”Sellaiseen kuivaan, kaarnattomaan, vanhaan. Miten puunrunko narisee ja nitisee. Sen sisässä lirisee ja etäisesti humisee. Koitin pitää tätä mielikuvaa mun kaikissa valinnoissa mukana aina sävellyksestä ja tuotantoon”, Fredriksson avaa ja kertoo etsineensä pitkään juuri oikeanlaisen puun narinaa.

”Äänitin erilaisia puisia huonekaluja ja risuja ja koitin niitä hidastamalla matkia kuvittelemaani puunrungon natinaa. Mikään ei toiminut. Lopulta olin jo luovuttanut, kun iltakävelyllä lähimetsässä löytyi vanha lahopuu, joka narisi aivan täydellisesti. Se oli uskomatonta että yhtäkkiä kaikkien etsintöjen jälkeen tää narina tuli vastaan itsestään, ihan viime hetkillä. Sain puun narinaa äänitettyä vajaan minuutin verran iPhoneen. Ajattelin, että äänitän seuraavana päivänä paremman mikrofonin kanssa. Mutta niinkuin monesti aiemmin tätä levyä tehdessä, ensimmäinen äänitys oli onnistunein. Seuraavana päivänä olosuhteet olivat muuttuneet, tuuli uudesta suunnasta ja puu oli hiljaa. Ensimmäinen iPhone-äänitys oli siis paras ja päätyi levylle.”

Tärkeä rooli on myös auton alle jääneellä akustisella kitaralla, jonka Fredriksson oli saanut ystävältään. Fredriksson äänitti kitaran säestyskuviosta demon läppärin sisäänrakennetulla mikrofonilla, joka sekin osoittautui lopulta paremmaksi kuin myöhemmin studiossa äänitetty kitararaita.

”Siinä oli juuri oikea tunnelma ja soundi. Kitaran kielessä roikkuva irtonainen metallihörpäle kruunasi soundin ja mun rytmitykset oli horjuvan epämääräisesti kohdillaan”, Fredriksson toteaa.

”E-studiolla Joonas Saikkonen äänitti biisin bändiosiot. Oli jotenkin todella erityinen sessio keskellä koronaa, kun oli päässyt soittamaan niin vähän muiden kanssa. Oli siis ihanaa äänittää yhdessä bändiosioita Olavin, Mikaelin ja Tuomon kanssa. Tuomo soittaa uskomattoman hienon pianosoolon biisiin. Siinä on tilaa, rauhaa ja yllätyksellisyyttä. Mulle toi pianosoolo on yksi levyn kohokohdista. Jälkituotantovaiheessa Minna loi upeita äänimaisemia ja ambiensseja biisiin modulaarisyntetisaattorilla. Ne viimeisteli upeasti mielikuvan puunrungon sisältä aukeavasta maailmasta.”

Kuuntel Pinetree Song alta. Kappale julkaistaan viralliseti suoratoistopalveluissa huomenna perjantaina 15.10.