Mitä biisiä haluaisit soittaa useammin keikalla, Juha Torvinen? Eppu Normaalin kitaristi kertoo tulevasta konserttisalikiertueesta

8.12.2016 13:01

Suomen paras Eppu Normaali suuntaa tammikuussa vaihteen vuoksi konserttisalikiertueelle. Tällä kertaa yhtye koluaa suurten hallien sijaan Tampere-talon ja Turun Logomon kaltaisia keikkapaikkoja, ja tiedotteen mukaan settilistakin on laitettu uuteen uskoon.

Kiertue on nimeltään Kosketuksessa, ja sen keikoilla kuullaan sekä perinteisiä Eppu-hittejä että harvinaisempia albumiraitoja. Hittiosastokin on sovitettu osittain uusiksi, joten paatuneetkin Eppujen ystävät löytänevät konserteista jotain uutta ja ihmeellistä.

Kysyimme kitaristi Juha Torviselta hieman lisätietoja kiertueesta, lue miehen kommentit alta. Keikkapäivämäärät ja -paikat löytyvät artikkelin alaosasta. Lipunmyynti keikoille alkaa 12. joulukuuta, ja sisäänpääsy järjestyy 42,50 euron hintaan.

Mistä idea Kosketuksessa-kiertueeseen sai alkunsa?

”Kokemukset neljän vuoden takaisesta Mutala-kiertueesta olivat sen verran hyviä, että päätimme uusia akustisen kiertueen. Tällä kertaa mukana vuorottelevat vierailijat Iiro Rantala ja Eero ’Safka’ Pekkonen. Juhlavuoden kunniaksi myös lämpimät sisätilat ja inhimilliset soittoajankohdat ovat mieleen.”

Miten valitsette esitettävät kappaleet? Millä periaatteella poimitte mukaan harvinaisempia albumiraitoja?

”Biisit poimitaan ihan samalla tavalla kuin muillekin keikoille. Kun aloitamme treenit heti vuodenvaihteen jälkeen, soitamme kymmeniä biisejä ja valitsemme niistä ne, jotka tuntuvat toimivan parhaiten.”

Onko Eppujen katalogissa jotain itsellesi erityisen mieluista kappaletta, jota on soitettu mielestäsi harmillisen vähän keikoilla?

”Minun ja Martin tekemä Älä katso -kappale Historian suurmiehiltä voisi olla yllättävä piilosuosikki.”

Onko mikään Eppujen hittikappale muodostunut sinulle sellaiseksi, että sen soittaminen tai kuuleminen alkaa tuntua jo vähän mälsältä?

”Ei, koska livetilanteessa biisi on soittajan kannalta lähinnä raamit, joiden sisällä asiat tapahtuvat. Mikä tahansa biisi voi jonain iltana olla mitä mahtavin, ja tietenkin päinvastoin. Koskaan ei voi tietää, kun soittoni perustuu kuitenkin isolta osalta improvisointiin, vaikkakin biisin raameissa.”

Kummassa tunnet itse olosi kotoisammaksi: Ratinan stadionin lavalla vai vaikkapa Tavastialla (jota nyt ei ole kiertueen keikkalistalla, mutta kuitenkin)?

”Molemmissa on tietenkin puolensa. Riippuu täysin siitä, miten soitto kulkee. Se ei ole niinkään venuesta kuin onnistumisesta kiinni, kumpi miellyttää juuri sillä hetkellä.”

Millaisia muistoja sinulle jäi joulukuun alun jäähallikeikoista Espoossa?

”Pari Tampere Filharmonian kanssa tapahtunutta (meidän) mokaamme olivat ikimuistoisia – varsinkin se, miten Santtu-Matias Rouvali korjasi sen pahemman tilanteen. Jälkikäteen näkemistäni valokuvista olen voinut ihastella visuaalista toteutusta, joka oli kyllä ihan amerikkaa!”

Eppu Normaali: Kosketuksessa

19.1 Mikkeli, Mikaeli
20.1 Lahti, Sibelius-talo
21.1 Hämeenlinna, Verkatehdas
22.1 Tampere, Tampere-talo
27.1 Lappeenranta, Lappeenranta-sali
28.1 Savonlinna, Savonlinna-sali
2.2. Kokkola, Snelmann-sali
3.2. Kuopio, Musiikkikeskus
4.2. Kuhmo, Kuhmotalo
5.2. Oulu, Madetoja-sali
10.2 Jyväskylä, Paviljonki
11.2 Joensuu, Carelia-sali
17.2 Pori, promenade-sali
18.2 Turku, Logomo
19.2 Helsinki, Kulttuuritalo

Lisää luettavaa