Morrissey otti kantaa Hollywoodia ravistelevaan seksiskandaaliin – ja onnistui raivostuttamaan jotakuinkin kaikki

Morrisseyn saksalaishaastattelussa esittämät näkemykset ilahduttanevat lähinnä Kevin Spaceytä ja Harvey Weinsteinia.

Morrisseylla on taito aiheuttaa kommenteillaan ja mielipiteillään kuohuntaa, olipa kyseessä sitten Manchesterin toukokuinen terrori-isku tai vaikkapa Brexit-äänestystulos. Tällä kertaa mies otti kantaa Hollywoodia ravistelevaan seksiskandaaliin ja seksuaalista ahdistelua sosiaalisessa mediassa julkituovaan #MeToo-kampanjaan saksalaisen Spiegel Onlinen haastattelussa. Tästähän nousikin sitten melkoinen äläkkä. Stereogumin kääntämässä jutussa Morrissey nimittäin kyseenalaistaa paitsi uhrien todellisen aseman, myös näiden tarkoitusperät julkitulojen taustalla sekä penää heidän vastuutaan tapahtumien kulussa.

Kysymykseen, onko laulaja seurannut viime viikkojen ahdistelukohuja, mies toteaa seuraavaa:

”Jossain määrin kyllä, mutta sitten se muuttui yhdeksi suureksi näytelmäksi. Yhtäkkiä kaikista tuli syyllisiä. Kaikki, jotka ovat joskus sanoneet toiselle, että: ’tykään sinusta’ saavatkin syytteet seksuaalisesta ahdistelusta. Nämä asiat täytyy laittaa oikeisiin mittasuhteisiin. Jos en voi sanoa kellekään pitäväni heistä, kuinka he voivat koskaan tietää sitä? Tietenkin on äärimmäisiä tapauksia ja raiskaus on kammottava juttu, samoin kaikki fyysiset hyökkäykset ovat kuvottavia. Mutta asiat täytyy osata erottaa toisistaan. Muutoin kaikki tällä planeetalla ovat syyllisiä. Emme voi jostain korkeuksista päättää lopullisesti etukäteen mitä on sopivaa tehdä ja mitä taas ei. Silloin olisimme kaikki ansassa. Jotkut ihmiset ovat romanttisessa mielessä hyvin kömpelöitä. He eivät tiedä, mitä heidän tulisi tehdä ja heidän käytöksensä on aggressiivista.”

14-vuotiaan pojan seksuaalisesta ahdistelusta, sekä sittemmin sopimattomalla tavalla käyttäytymisestä lukemattomissa eri yhteyksissä syytetyn näyttelijä Kevin Spaceyn tapauksesta Morrisseyllä on sanottavanaan seuraavaa:

”Se mitä tiedän, on että hän oli makuuhuoneessa 14-vuotiaan kanssa. Kevin Spacey oli 26 ja poika 14. Missä pojan vanhemmat olivat? Tulee mieleen, eikö poika tiennyt mitä voisi tapahtua? En tiedä sinusta, mutta itse en joutunut nuoruudessani vastaaviin tilanteisiin. En ikinä. Tiesin aina mitä voisi tapahtua. Kun olet jonkun makuuhuoneessa, sinun tulee tietää mihin se voi johtaa. Siksi se ei kuulosta minusta kovin uskottavalta. Vaikuttaisi siltä, että Spaceyn kimppuun on hyökätty tarpeettomasti.”

Hollywood-tuottaja Harvey Weinsteinin tilanteesta mies puhuu puolestaan näin:

”Ihmiset tietävät tarkalleen mitä tapahtuu. He ovat jutussa mukana. Jälkeenpäin heitä nolottaa tai he eivät pidäkään tapahtuneesta. Sitten he kääntävät jutun toisinpäin ja sanovat: ’Kimppuuni käytiin. Minut yllätettiin ja minut raahattiin huoneeseen.’ Jos kaikki olisi kuitenkin mennyt hyvin ja he olisivat saaneet hienot urat, he eivät puhuisi aiheesta mitään. Vihaan raiskaamista. Vihaan päällekarkauksia. Vihaan ihmisten joutumista seksuaalisiin tilanteisiin ilman omaa tahtoaan. Kuitenkin monissa tilanteissa olosuhteita tutkailemalla tulee helposti mieleen, että uhriksi väitetty purkaakin todellisuudessa vain pettymystään. Rock ’n’ rollin historian alkuhämäristä asti on ollut muuskoita, jotka makaavat bändäreiden kanssa. Mikäli tarkastelet historiaa lähemmin, miltei kaikki ovat syyllistyneet alaikäisten kanssa makaamiseen.”

Että näin.