Muotisuunnittelija kiistää varastaneensa Nirvanan logon omaan mallistoonsa – Asianajajien mielestä kuvissa ei tarpeeksi samaa näköä

Marc Jacobsin edustajien mukaan mallistossa ei ole kopioitu logon tavaramerkiksi luettavia piirteitä.
12.3.2019 15:14

Uutisoimme viime vuoden lopussa Nirvanan edustajien ryhtyneen oikeutoimiin muotisuunnittelija Marc Jacobsia vastaan tämän käytettyään erehdyttävästi yhtyeen ikonista hymynaamalogoa muistuttavaa kuvaa Bootleg Redux Grunge -mallistossaan. Viime viikolla Jacobsin edustajat jättivät puolestaan oman vastineensa Kalifornian oikeusistuimelle, jonka mukaan tekijönoikeuksia ei ole rikottu ja yhtyeen kanne on mitätön.

Pitchforkin mukaan Jacobsin edustajat vetoavat tapauksessa kolmeen pääkohtaan: ensinnäkin he kyseenalaistavat, kuuluuko hymynaaman tekijänoikeus ylipäänsä bändille. Jacobsin asianajajien mukaan Kurt Cobain suunnitteli logon, eikä ole selvää, missä vaiheessa kuvan omistajuus on siirtynyt Dave Grohlille ja Krist Novoselicille. Jacobsin edustajien mukaan bändin väitteissä on paljon ristiriitoja ja valheellisia tietoja.

Kolmanneksi todetaan, ettei Jacobs ole käyttänyt omassa mallistossaan hymynaamalogosta sellaisia yksityiskohtia, jotka voidaan laskea tekijänoikeudelliseksi materiaaliksi eikä niissä ole tarpeeksi samankaltaisuuksia, jotta kuvan voitaisiin katsoa rikkovan tekijänoikeutta.

”Kohde 166 [jolla Jacobsin edustajat viittaavat Nirvanan alkuperäiseen logoon] sisältää sanan ’Nirvana’. Syytetyt tuotteet eivät. Kohde 166:ssa on ’Flower Sniffin…’-teksti. Syytetyissä tuotteissa ei ole. Kohteessa 166 on hymynaama ja rastit silminä. Syytetyissä tuotteissa on kirjaimet M ja J silmien kohdalla. Ainoa samankaltaisuus, joka molemmista löytyy, on kasvojen pyöreä ääriviiva, suuta merkitsevä aaltoviiva sekä suusta pilkistävä kieli”, kirjoittavat Jacobsin edustajat.

Ote Marc Jacobsonin edustajien puolustuksesta. Kuvakaappaus: NME.

Lisää luettavaa