Nightwishin uudesta albumista tuli tuplalevy puolivahingossa – Tuomas Holopainen kertoo levyn synnystä

Tuomas Holopainen (Nightwish)
Sami Lommi

Nightwishin Human. :II: Nature. -albumin julkaisupäivä lähenee, ja samalla yhtye näkyy aiempaa tiiviimmin kansainvälisten musiikkimedioiden haastatteluissa. Saksalainen Rock Bottom -sivusto jututti Tuomas Holopaista videohaastattelussa, ja keskustelussa käsiteltiin luonnollisesti tulevan yhdeksännen studiolevyn kommervenkkeja.

Kuten aiemmin on uutisoitu, albumi on tuplalevy, jonka toinen puoli koostuu instrumentaalisävellyksistä. Holopaisen mukaan teos sai muotonsa puolihuomaamatta.

”Alkuperäinen idea ei ollut tehdä tuplalevyä. Luulimme, että saisimme mahdutettua kaiken materiaalin yhdelle levylle, mutta koska cd:lle mahtuu vain 78 minuuttia musiikkia ja albumi on sellaiset 83 minuuttia pitkä, meidän piti jakaa kokonaisuus kahtia”, Holopainen kertoo.

”Se osoittautui mainioksi päätökseksi, koska ratkaisu toimii levyn dynamiikan kannalta. Kun sen nimi on Human. :II: Nature., niin ensimmäisissä yhdeksässä biisissä ihmiset kertovat tarinoita ihmisyydestä, ihmisluonnosta ja muista ihmisistä omalla kielellään. Sitten toisella puoliskolla voi mennä luonnon helmaan instrumentaalisen eskapisin merkeissä.”

Holopainen ei kuitenkaan halua merkitä levyä liian tiukasti konseptialbumiksi. Mieluummin hän puhuu temaattisesta kokonaisuudesta.

”En käyttäisi termiä ’konseptilevy’, mutta kyllä siellä on eräänlainen teema, joka kulkee mukana kaikissa kappaleissa. Jossain vaiheessa sävellysprosessia huomasin, että sana ’ihminen’ esiintyy kaikissa biiseissä, ja ne kaikki kytkeytyvät toisiinsa”, Holopainen sanoo.

”Ymmärsin, että okei, tämä kappale kertoo ihmisen mielikuvituksen voimasta. Tämä toinen taas kertoo ihmisen kamppailusta teknologiaa vastaan. Ja tämä kertoo ihmisen empatiakyvyn voimasta. Ajattelin, että levyn nimi voisi olla Human. Se ei yksinään kuitenkaan aivan toiminut. Viimeinen kappale sitten kertoo maailman kauneudesta. Se on tavallaan Nightwishin rakkauskirje maapallolle, ja se toi kokonaisuuteen mukaan luonnon. Ihmisluonto. Sillä tavalla levy sai nimensä.”

Human. :II: Nature. julkaistaan 10. huhtikuuta. Lue Soundin raportti levyn ennakkokuuntelutilaisuudesta täältä.