”Olimme musiikkibisneksen ulkopuolinen, yksinäinen ulkovartio” – Alice In Chains -muusikot pohtivat Seattle-soundin syntyä

1990-luvun alussa syntynyttä niin sanottua grunge-liikettä kutsutaan myös Seattle-soundiksi, sillä moni tuon ajan vaihtoehtorockin etujoukoissa kulkenut yhtye ponnisti juurikin tuosta Yhdysvaltojen luoteisosassa sijaitsevasta ”syrjäisestä” suurkaupungista.

Hiljattain Rock & Roll Fantasy Campiin osallistuneet Alice In Chains -muusikot Jerry Cantrell ja Mike Inez pohtivat fanien kyselytunnilla, miksi juuri Seattlesta nousi yhtäkkiä niin moni enemmän tai vähemmän suursuosioon ponnahtanutta bändiä, etunenässä tietysti Nirvana, Soundgarden, Pearl Jam ja Alice In Chains. Molemmat sanovat sijainnin olevan tärkeässä roolissa musiikkiskenen syntyyn – kun bisnes on keskittynyt muualle, saivat bändit rauhassa tehdä ja hioa omaa juttuaan.

– Soundgarden oli olemassa jo pitkään ennen kuin he löysivät oman soundinsa. He viettivät ikuisuuden sateessa, pilveä poltellen ja riffejä takoen. Sama koskee Nirvanaa ja Pearl Jamin tyyppejä, Inez toteaa.

– Ja niin myös mekin. Se oli musiikkibisneksen ulkopuolinen, yksinäinen ulkovartio jossain luoteisnurkassa, joten meidät jätettiin touhuamaan omiamme. Saimme kuulostaa tasan siltä, miltä halusimmekin ja sen vuoksi yksikään bändi ei kuulostanut toistensa kopiolta. Queensrÿche ei kuulosta Jimi Hendrixiltä, Heart ei kuulosta Mudhoneylta, Mudhoney ei kuulosta meiltä, me emme kuulosta Nirvanalta eikä Nirvana kuulosta Soundgardenilta. Se on mahtavaa! Cantrell tuumaa.

Vaikka kovasti puhutaan rockmusiikin olevan, jos ei nyt kokonaan kuollut niin ainakin toinen jalka haudassa, uskovat Cantrell ja Inez että seuraava kova, uusi juttu on tuloillaan.

– En tiedä vielä, mikä se iso juttu on, mutta olen varma että sellainen vielä tulee. Koska me olemme tässä, meitä ennen on ollut juttuja ja meidän jälkeemme tulee varmasti olemaan, Cantrell sanoo.

– Näemme kiertueilla paljon meille ennestään tuntemattomia lämppäreitä ja osa on todella hyviä. Saatamme kuulla heistä ensimmäistä kertaa soundcheckissä. Mutta siinä vaiheessa, kun he tulevat meidän tietoisuuteen, he ovat jo vakiinnuttaneet oman juttunsa. Aivan kuten me teimme silloin alkuaikoina, Inez jatkaa.

Alice In Chains työstää parhaillaan jatkoa The Devil Put Dinosaurs Here -albumilleen (2013). Viime vuonna yhtye rikkoi julkaisutauon Rush-yhtyeen 2112-albumin juhlapainosta varten tehdyn lainakappaleen myötä.