Oliver ja ystävyyden syvin olemus – Tervaa ja höyheniä -single kuultavissa

Albumien tekemisen lopettanut yhtye arvostaa sitä, ettei jokaista liikettä tarvitse olla selittämässä.

Oliver on kotoisin Virroilta. Kuva: Ville Salminen

Albumien tekemisen taannoin tyystin lopettaneen Oliver-yhtyeen uunituore single Tervaa ja höyheniä kertoo tarinan tilanteesta, jossa elämän vakaiksi otaksutut peruspilarit alkavat horjua. Orkesterin mukaan kappale on kertomus pyyteettömästä ystävyydestä, veljeydestä ja vilpittömästä toisen ymmärtämisestä.

Meitä ihmisiä mitataan monessa eri kohtaa elämässä ja useilla eri tavoilla. Kun matto vedetään yllättäen alta, on se ehdottomasti yksi kovimmista paikoista. Siinä punnitaan ystävyys ja sen todellinen määritelmä. Mitä on ystävyys? Onko se ylävitosia hyvinä aikoina, vai onko se myös maasta ylös nostavia tekoja, jotka auttavat takaisin elämään kiinni?

”Veljeys on suuri lahja, jonka arvoa ei mitata minkäänlaisessa hyötynäkökulmassa.” Jari Väyliö

Näin pohdiskelee yhtyeen laulaja Jari Väyliö jatkaen:

Näiden jätkien kanssa kun tehdään asioita, niin siinä ei tarvitse olla aina jokaista liikettä selittämässä. Ystävät kyllä ymmärtää. Se veljeys on suuri lahja, jonka arvoa ei mitata minkäänlaisessa hyötynäkökulmassa. On voimauttavaa olla osa tätä ryhmää, Väyliö toteaa.

Heitimme Väyliölle muutaman hänen yhtyettään koskevan lisäkysymyksen.

Mitä Oliverille kuuluu vuonna 2016?

– Hyvää kuuluu. Tänä vuonna tehdään paljon keikkoja ja uusia biisejäkin tullaan julkaisemaan useita. Ensimmäinen on nyt tämä Tervaa ja höyheniä ja seuraava ilmestyy vielä ennen kesää. Bändin jätkien kanssa oli puhetta, että seuraava julkaistava biisi pitäisi olla jotain muuta kuin ainaista parisuhdedraamaa ja sen spekulointia. Totesin, että minä en ainakaan pysty tai osaa ammentaa mistään muusta lähteestä kuin sieltä. Asia jäi kuitenkin kaivelemaan, ja nyt meillä sitten on Tervaa ja höyheniä, laulu ystävyydestä. Kippon Anssi on tuottajana siitä erikoinen, että se osaa luoda jatkuvan hyvän fiiliksen. Oli kyse sitten takkuavasta kitararaidasta tai vaikeista laulukorkeuksista, niin hommassa on heti sellainen tunnelma, että ”mennäänpäs tämän suon yli niin että heilahtaa”.

 Tervaa ja höyheniä on viides Oliver-sinkku albumien teon lopettamista koskeneen päätöksenne jälkeen. Miltä pelkkien yksittäisten biisien tekeminen ja julkaiseminen on nyt käytännössä tuntunut?

Suoraan sanottuna aivan helvetin hyvältä. Kun syksyllä 2014 kerrottiin, että perinteinen levy on meidän kohdalta nähty, moni nauroi ja kummeksui asiaa. Nythän myös esimerkiksi Stig on päättänyt luopua albumeista ja keskittyä yksittäisiin biiseihin. On lämmittävää huomata, että tämä ajatus ja ratkaisu saa jatkuvasti seuraajia populaarimusiikin puolella. Me tehtiin aika selkeä suunnitelma siitä, miten biisien esituotannot ja tuotannot tehtäisiin, kun kappaleet on tarkoitettu julkaistaviksi yksittäisinä singleinä. Me ei ensinnäkään valmistella hirveää läjää biisejä, vaan haetaan vain ihan muutamaa, jotka kuulostavat toimivilta jo akkari-lauludemoinakin. Jos se ei siinä pölähdä, niin ei sitä sitten saada muutenkaan toimimaan. Äänitysten aikana ei yleensä edes puhuta mistään muusta kuin siitä nimenomaisesta biisistä. Prosessissa mennään parhaimmillaan todella syvälle biisin maailmaan, mikä on ollut todella rikastuttavaa. Äänityksissä mulla alkaa yleensä aina painiminen lyriikkoiden kanssa. Sitä kestää tavallisesti ihan laulukoppiin asti. Kuljen sanavihko kädessä pitkin studiota ja hermoilen aika paljon. Tällä kertaa sanojen kanssa ei tarvittu painitrikoita lainkaan. Mulla oli koko ajan sellainen olo, että nyt kaikki on niin kuin pitääkin. Kävimme aiemmin mainitsemani tuottaja-Anssin kanssa tekstin ennen laulunauhoituksia huolellisesti läpi ja totesimme, että tässähän se on, ei muuteta mitään.

Entäpä keikkailu nykyisellään?

Joka biisin kohdalla tehdään kiertue ja keikkoja on ollut tosi kivasti. Myös keikkamestat ovat hiffanneet hyvin tän meidän jutun, nykyään myydään rundi jo reilusti ennen uuden biisin julkaisua.

Oliverin Tervaa ja höyheniä -kiertue liikkuu seuraavasti:

Pe 11.3. Turku, Baari
La 12.3. Rauma, Ravintola Kallio
Pe 18.3. Jyväskylä, Bar Red Neck
La 19.3. Parkano, Stage Bar & Night
Ke 30.3. Tampere, Bar Ihku
Pe 15.4. Lahti, Möysän Esso
La 16.4. Kauhava, Tiikeri
Ke 20.4. Oulu, Bar Ihku
Pe 22.4. Seinäjoki, Rytmikorjaamo
La 23.4. Ruovesi, Ravintola Popo

Kuuntele Oliverin Tervaa ja höyheniä tästä: