”En näe tätä kuviota terveenä” Albumien teon lopettanut Oliver puhuu suunsa puhtaaksi

Kolme pitkäsoittoa jäi näillä näkymin Virroilta kotoisin olevan Oliverin albumisaldoksi. Mutta se ei missään nimessä tarkoita sitä, että yhtye olisi laittamassa pillejä pussiin – päinvastoin. Oliver on julistanut, että tästedes yhtye julkaisee pelkästään yksittäisiä biisejä.

Miksi ihmeessä? Jututimme Oliverin laulaja-kitaristi Jari Väyliötä, jolla totisesti riitti aiheesta juttua. Annetaan miehen puhua suunsa puhtaaksi koska fiksua asiaa tuntuu olevan, eikä internetissä tule sivun reunat vastaan.

Juttutuokion perästä löytyy Oliverin tänään ilmestynyt uusi single Ehjänä ja ennallaan.

”Totta helvetissä tämä touhu on kaiken sen ajan ja rahan arvoista!”

Laulaja-kitaristi Jari Väyliö, kuinka kauan Oliver on nyt jaksanut puskea itseään ihmisten tietoisuuteen?

– Vuonna 2009 julkaistiin meidän eka levy. Se on varmaan sellainen kohta jonka jälkeen tätä on alettu tekemään enempi päämäärätietoisesti. Toki ennen sitä keikkailtiin vuosia, mutta se oli enemmän sellaista ”etsikkoaikaa” ja soittamisen opetteluakin. Ekan levyn aikana mä tutustuin delay-pedaaliin. Se oli rakkautta ensipolkaisusta lähtien.

Hommaan on varmasti kulunut lukemattomia määriä sekä aikaa että rahaa. Onko se ollut sen arvoista?

– Ei tätä ainakaan meidän leirissä mitata kvartaalitalouden säännöillä, vaikka itse ollaankin aika monessa roolissa samaan aikaan. Lähtökohtaisesti musiikin tekeminen ja sen esittäminen on välttämöntä toimintaa meidän kaltaisille ihmisille. Suoranaisesti näitä biisejä ei tehdä, ne vaan tulee. Ja niiden tekeminen on osa omaakin sielunhoidollista työtä. Tässä uudessakin biisissä on olemassa lähiympäristöstä tehtyjen havaintojen perusteella syntyneitä ajatuksia.
– Täällä sisämaassa meidän keikoilla käy parhaimmillaan oikeinkin hyvin porukkaa ja meininki on sellaista, että ”lumet tippuu katoilta”. Sellaiset illat ja ihmisiltä saadut kokemukset ja ajatukset meidän biiseistä saa tietenkin fiiliksen aina kattoon. Eli totta helvetissä tämä touhu on kaiken sen ajan ja rahan arvoista!

Onko useinkin tullut sellainen olo, että eiköhän tämä ollut tässä?

– Kun tehdään useiden ihmisten kanssa duunia niin kai siinä välillä aina ns. läikkyy, mutta enpä itse ole ainakaan koskaan ollut tätä juttua laittamassa jäähylle. Oliverin tapa tehdä musiikkia sopii mulle hyvin ja saan siinä aika paljon itsekin säheltää kaikenlaista jännittävää toimintaa samalla. Joskus on eksytty aika absurdeihinkin keikkamestoihin keikalle ja niissä hetkissä on aluksi ollut joskus sellainen olo, että mitä vittua me täällä tehdään. Mutta sitten lähes aina niistä jutuista on tullutkin aivan eeppisen mahtavia tarinoita. Voin muun muassa sanoa, että Kyyjärvi on ihan pirun siisti kylä olla keikalla.

”Levymyynti on melkein puolittunut vuodesta 2012. Kyse ei ole pelkästään meidän bändistä vaan koko alasta.”

Oliver ilmoitti taannoin luopuvansa kokonaan albumeista ja julkaisevansa tästedes pelkästään yksittäisiä biisejä. Oliko taustalla pettymys omiin levymyynteihin?

– Jos lyödään faktat tiskiin niin ollaan siinä tilassa, että levymyynti on melkein puolittunut vuodesta 2012. Kyse ei ole pelkästään meidän bändistä vaan koko alasta. Vielä vuonna 2009 kun eka levy tuli, oli ihan selkeät mestat minne levyä saatiin kauppaan hyllylle. Fyysisesti!

– No, nythän eletään aikaa jolloin fyyistä levyä on melko hankala saada oikein mihinkään hyvin edes myyntiin, ja jos saa myyntiin niin sen esille saaminen onkin sitten jo toinen juttu. Mä en oikein näe tätä kuviota kovin terveenä jos ajatellaan ihan puhtaasti levymyyntien näkökulmasta. Jos tilanne on se, että jengillä ei oikein enää ole edes soittimia jossa levyjä kuunnellaan, eikä oikein kauppoja mistä niitä levyjä ostetaan niin miksi se musiikki pitäisi julkaista levynä?

– Jos tän kuvion esittäisi melkeinpä mille tahansa fyysisen tuotannon alalle niin uskoisin, että naurua olisi tarjolla. Enkä nyt tarkoita, ettei kukaan halua kuunnella fyysisiä levyjä. Tottakai haluaa, mutta se jengi alkaa olemaan kuitenkin enempi sitä puritaani-osastoa.

”Mä en oikein näe tätä kuviota kovin terveenä jos ajatellaan ihan puhtaasti levymyyntien näkökulmasta.”

– Meidän fyysisten levyjen myynti on ihan linjassa ajan hengen ja tunnettuuden kanssa. En näe asiassa suoranaista pettymystä meidän levymyynteihin vaikka toki olisi kivaa, jos niitä menisi kaupasta kuin näkkileipää. Se ei nyt vain ole tänä päivänä realistinen ajatus. Ja mitä tulee digitaaliseen julkaisuun, niin se on mun mielestä selkeästi yksittäisten biisien bisnestä. Levykokonaisuus on tärkeä jossain kohtaa artistin uralla, mutta tällä hetkellä meille toimii älyttömän hyvin tämä tapa.

– Koko ajatus yksittäisten biisien julkaisusta syntyi halusta uudistua ja miettiä musiikin tekemistä uudelleen. Tämä tapa mahdollistaa aikaisempaa suuremman ajankäytön per biisi ja sitä kautta meille mielenkiintoisemman maailman. Musiikkia tulee aikaisempaa nopeammin, mielenkiintoisissa ajankohdissa ja toisaalta myös hieman kaikille yllättäen. Ja meitähän ei estä tietenkään mikään julkaisemasta samalla vaikka muutamaa bonusraitaa jos se oikealta tuntuu. Kun itse päättää, niin silloin saa tehdä mitä haluaa!

”Pyydettäisiin tekemään Arttu Wiskarin Sirpa-biisin kaltaisia biisejä vain koska se myy. Sellainen oksettaa.”

Teillä on käytännössä kaikki langat omissa käsissänne. Minkä osa-alueen koette kaikkein haastavimmaksi?

– Ehkä se kokonaisuuden hallinta on välillä vähän haastavaa, mutta toisaalta vapauden tunne on myös addiktoivaa. Olisi hirveän vaikeaa asettua sellaiseen rooliin, että esimerkiksi pyydettäisiin tekemään Arttu Wiskarin Sirpa-biisin kaltaisia biisejä vain koska se myy. Sellainen oksettaa.

Mikä juuri Oliverissa on sellaista, minkä takia suuren yleisön pitäisi teidän tekemisistänne kiinnostua?

– Me ollaan ihan perushanuja täältä keskeisemmästä Suomesta. Ei ole mitään jännittäviä taustoja eikä mitä ihmeellisimpiä bändibiografioita. Meillä on aitoja ja mun mielestä myös helvetin hienoja biisejä, jotka me ollaan täydellä sydämellä ja sielulla tehty.

– Meissä on aika vähän mitään sen suurempaa mystisyyttä. Uskon, että aitouden ja oikein asioiden äärellä painivan bändin musiikkiin kannattaa tutustua. Nää biisien tarinat on ihan tavallisten ihmisten tavallisesta elämästä. Siellä tapahtuu paljon sellaista, mikä ansaitsee tulla kuulluksi ja havaituksi.

”Me ollaan ihan perushanuja täältä keskeisemmästä Suomesta.”

Kerro jokin keikkamuisto, minkä ansiosta jaksaa lyödä päätä seinään jatkossakin?

– On oltu hyvinkin kyseenalaisissa mestoissa, odotettu Lapissa auton akkuun virtaa, tavattu tähtiä, joista joillekin on näytetty persettä ja joistakin on saatu elinikäisiä ystäviä. Viime syksyn rundin ehdoton erikoiskeikka oli entisen NHL-tähti Antti Aallon himassa. Vedettiin sen olohuoneessa kunnon mylly. Oli todella hauska ilta. Aamuyöllä saunottiin ja aamulla oli pää kipeä. Seuraavana päivänä vedettiin Virroilla keikka, joka oli aivan täpötäydelle baarille.

– Kerran yksi entinen miksaaja tuli lavalle ja potki meitä persiille keikan aikana. Siis ihan fyysisesti potki perseelle. Samaisen keikan aikana se luovutti hommat jollekin humalaiselle yleisön edustajalle kun laulu ei kuulemma kuulunut. Alkoholilla oli osuutta asiaan. Puolin ja toisin.

OLIVER: EHJÄNÄ JA ENNALLAAN

Keikoilla Oliverin näkee seuraavaksi tähän tapaan:
PE 14.11.14 Ähtäri, Club B52
LA 15.11.14 Tampere Ilves, Amarillo
PE 21.11.14 Ikaalinen Bar No Name
PE 05.12.14 Virrat, Pub 66
PE 05.12.14 Virrat, Kisapirtti
LA 06.12.14 Virrat, Pub 66
LA 06.12.14 Virrat, Kisapirtti
PE 12.12.14 Helsinki, On The Rock´s (+ Cherry & The Vipers)
LA 13.12.14 Saarijärvi, Yksityistilaisuus

Lisätietoja:
www.oliverband.net
www.facebook.com/olivervirallinen