Puheet rockin kuolemasta eivät täysin tuulesta temmattuja – Hip hop ja r&b jyräävät tuoreessa kuluttajatutkimuksessa

Hip hop ensimmäistä kertaa rockia suositumpi genre, selviää Nielsenin vuosiraportista.
4.1.2018 13:44

Kuluttajien tottumuksia ja mieltymyksiä yli 100 maassa tutkiva Nielsen on julkaissut vuosittaisen raporttinsa, joka kertoo karua kieltä kaikille rockmusiikin ystäville. Vuosiraportin mukaan hip hop ohitti ensimmäistä kertaa ikinä rockin kuunnelluimpana ja suosituimpana genrenä Yhdysvalloissa.

Raportin sisältöä tarkemmin avannut Consequence Of Sound -sivusto kertoo, että kymmenen suosituimman ja myydyimmän artistin listalla peräti kahdeksan lasketaan hip hop- tai r&b-genreen. Levymyyntien ja suoratoistomäärien perusteella vuoden suosituimmat artistit Yhdysvalloissa olivat Drake ja Kendrick Lamar. Heidän vanavedessään ainoina ei hip hopiksi tai r&b:ksi laskettavina artisteina tulevat Taylor Swift ja Ed Sheeran.

Rock-genressä parhaiten menestyi Metallica, jonka yhteenlaskettu myynti oli Nielsenin raportin mukaan reilut 1,8 miljoonaa. Kymmenen suosituimman artistin jumbosijaa pitävän Lil Uzi Vertin kokonaismyynti oli 1,9 miljoonaa. Metallican lisäksi rockin viiden parhaan joukosta löytyvät muun muassa The Beatles ja Linkin Park, joten kovin tuoretta verta ei listalta löydy.

Yleisesti ottaen musiikin kuluttaminen kuitenkin kasvoi vuodessa 12,5 prosenttia. Levymyynti jää odotetusti suoratoiston jalkoihin: sen osuus musiikin kulutuksesta kasvoi 59 prosenttia. Kymmenestä streamatuimmasta artistista yhdeksän kuuluu hip hop/r&b-genreen. Fyysisistä formaateista vinyylin suosio on ollut tasaisessa kasvussa nyt jo 12 vuotta peräkkäin ja sen osuus fyysisten levyjen myynnistä oli viime vuonna 14 prosenttia. Myydyin vinyyli oli The Beatlesin Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band -albumin juhlavuoden kunniaksi tehty uudelleenjulkaisu.

Lisää luettavaa